(VIDEO) ‘Pucaj, iz topova trista': Kako su legendarni Vikićevi specijalci snimili spot za pjesmu „Vojnik sreće“

Home

(VIDEO) ‘Pucaj, iz topova trista': Kako su legendarni Vikićevi specijalci snimili spot za pjesmu „Vojnik sreće“


Tekst je objavljen u Slobodnoj Bosni u aprilu 2012. godine.

Gledali ste taj video spot milion puta. Ili ste, barem, trebali. Bez obzira na kojoj ste strani bili tokom rata, bez obzira na kojem meridijanu i paraleli ste tražili vlastito mjesto pod suncem. Jer, vrhunsko je to ostvarenje reditelja Mirsada Herovića Here. Jedinstveno, autentično, neponovljivo. No, ništa od toga ne bilo bez „glavnih glumaca“, pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odreda Bosna.

A pjesma Dine Merlina, Vojnik sreće, tek je nakon snimanja scena tog spota u sarajevskom naselju Dobrinja, ali i u njihovoj bazi u Domu policije u centru glavnog grada BiH, došla kao vrhunska podloga. U mjesecu augustu, prve ratne godine...

NA LICE STAVI SMIJEH

Sa osam pripadnika Odreda Bosna sjedimo na Dobrinji, a gdje bi drugo, trećeg dana aprila. Prisjećaju se detalja sa snimanja tog spota, realizovanog na osnovu ideje Samira Mehića Mehe.

„Meni je Meha, ovdje na Dobrinji, rekao da se snima spot o specijalcima. A ja mu kažem: Pa, snimljen je spot za pjesmu Ponesi zastavu Dragane Vikiću. A on veli: Dobro, ali to je spot o komandantima i komandirima. Kažem mu: Odlično, onda snimajte, a šta ti ja trebam u tom spotu. On veli: Kemo, i ti bi nam se trebali nasmijati“, govori nam jedan od komandira ovog odreda, Muhamed Gafić Gafa.

„A kad smo to posložili, kažem Mehi da nam fali komandni kadar, jer mi smo specijalci, a bez komande smo k'o bez glave. Hajde da vidimo ko je na Dobrinji, kaže on. Gafa je tu, a danas treba doći i Kemal Ademović, zamjenik komandanta. A Kemo je bio težak na tim stvarima i nikad ne bi pristao na to da smo ga mi pitali.

Nego, mi nagovorimo Gafu da on nagovori Kemu da ga snimimo kako se smije. Pazi, mi smo snimili većinu kadrova, ali nam, eto, trebaju njih dvojica da se nasmiju. Zato što je naša ideja bila da se neki od komandanata, komandira i specijalaca na kraju spota smiju“, objašnjava Hera.

U snimanju spota sudjelovali su specijalci iz I i II čete, koji su čuvali linije na Dobrinji 1 i Dobrinji 4. „Nisam očekivao da mi jedan specijalac, kao u ovom slučaju Meha, kaže: Ovaj spot mi snimamo za one koji ga neće vidjeti. I to me tako potreslo!“, kaže Gafa. Dva dana spot je sniman na Dobrinji, jedan dan u bazi, u Domu policije, i jedan dan u susjednom Velikom parku.

„Tada je Meha govorio da ga jebe statistika. Kaže: Sve što rat duže traje veća je šansa da te zakači. I tada sam došao na ideju da se oni na kraju spota smiju, da ostanu kao zamrznuti u vremenu. I pucalo se pravom, bojevom municijom.

A kada smo ulazili u BOV, bilo je i pitanje: da li smo se namazili kopertonom, kako ne bi izgorili“, priča Hera.
Jasmin Begić Bega prisjeća se još jednog detalja: „E sad, kako Kemu, koji kaže: Ma, daj bježi, snimaj to, i pritom mu je čačkalica u ustima, natjerati da se nasmije. Tada mu je Gafa rekao: Hajd', ba, vadi taj kolac iz usta!“

ČUVANJE LINIJE I SNIMANJE

A ko će otvoriti spot? Prva ideja bio je komandir Samir Čajić Čaja, moćan, visok, stasit. Tako je i ostalo. Pitamo ga da li mu je reditelj dao i neke indikacije prije početka snimanja.

„A nemam pojma, reditelj je tu, pa nek' objasni. Ma, nagovarali su mene i Hera i Meha. Kažu: Ti imaš tu fizionomiju. A ja kažem: Nemojte mi toga! Jer mi je to tada izgledalo šminkerski, nešto kao da sam maneken rata. Međutim, od dosade sam rekao: u redu!“

I Begu se trebalo nagovarati da sudjeluje u realizaciji spota: „Bio sam komandir na Dobrinji I, i dugo vremena sam se opirao Mehi koji me je uporno lomio. Uspio je on samo zato što je dosadan ko proljev. Jer, mislio sam da mi na to nemamo pravo. U onom sistemu znalo se ko kada i gdje može nastupiti i za sve si trebao imati odoborenje.“

Hera: „Meha je tu bio glavni organizator. Jer, on kad uhvati ne pušta. Isto pitbull. Lakše ti je odmah prihvatiti, pa si onda rahat.»

Damir Zgodić Zgoda: „I nismo tada u Domu policije imali ništa kako bi nešto mogli improvizovati.“

Hera: „Pa smo našli neku zastavu, Kameruna, čega li već?“

Zgoda: „Snimali smo kroz neku cijev da bude svjetlosti, a nas dvojica pušimo kako bi dobili dim.“

Kada govorimo o onim Herinim „osmijesima zamrznutim u vremenu“, primjećujemo da je Milenko Milinović Špico napravio neobično kiseo kez: „Prvo, prepao sam se kad mi je Hera rekao da će stajati unutra s kamerom, a da ja ispucam rafal pored njegove glave. Ne znam postoji li na tom snimku rupa koja je ostala nakon što sam ispalio rafal... To je u tačku!

Kažem mu: Gdje ću ti bolan pucati pored glave, jesi tu budala! A on meni: Hajde, bolan, pucaj, vi ste do sada ispucali milion metaka; ima da mi upadneš s vrata i da pucaš s kuka. Joj, kontam, ubih svog čovjeka na snimanju. A njemu se kamera nije ni mrdnula. To je prvi put da sam se prepao, više nisam, hahaha...“

Komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odred Bosna Dragan Vikić nije ni znao da se spot uopšte snima. Znao je samo Kemo, njegov zamjenik. I, naravno, akteri spota koji su čuvali liniju i usput snimali buduće Herino remek-djelo.

Po zavšetku snimanja, Hera i kompanija su premješteni u Nedžariće: „Tamo smo ostali petnaestak dana. A moj komandir Mirsad Fočo mi je rekao da idem na televiziju i završim montiranje spota zajedno sa Zijadom Mehićem. Kad se mi vratimo iz Nedžarića, gledaćemo spot, govorio mi je Fočo. Nažalost, poginuo je dva dana prije okončanja montaže.“

Hera i Meha odnijeli su spot Draganu Vikiću. „Pogledao ga je na VHS-u. Kaže: Dobro, hajd' još jednom. Radnja se dešava u njegovoj kancelariji u Domu policije. Ipak, problem je bio oko naziva pjesme.

Jer, Vikić je rekao da su oni policajci, a ne vojnici. Pa je onda uz naziv Vojnik sreće jedno vrijeme postojao i podnaslov: Specijalna jedinica MUP-a RBiH - Odred Bosna", kaže Hera.

TURA PIĆA U BANJOJ LUCI

A Špico će se nadovezati: „U Banju Luku, nakon rata, vodimo jednog američkog diplomatu na sastanak. I, sve se završilo, sastanci, zajebancije, pa mi naveče siđemo u kafanu u Hotelu Bosna da popijemo koju rakijicu.

Odjednom, stiže nam piće, a onda i još jedno. Pitam konobara: Ko je ovo zvao? Kaže on: Ja. Onda ga pitam i: Što to haveru, ti? A on odgovara protivpitanjem: Ti si onaj momak sa spota? Hoću da vas častim, ja sam isto iz Sarajeva, ali morao sam otići.

Opet ja: Pa, što si otišao iz Sarajeva? A on: A, jebiga! Juke, folovi. I samo da znaš: i mi smo u Banjoj Luci brijali na tu vašu pjesmu.“

Spot je premijerno emitovan krajem augusta 1992. godine. Čestitao je Dino Merlin Heri na tom djelu, ali mu je i rekao da spot još nije gledao. „Ali, meni svi čestitaju, pa da i ja tebi čestitam“, govorio je Merlin.

Na naše pitanje koje su to prve slike koje vidi kada se sjeti rata, Dževad Hožbo Pape odgovara: „Sve mi se miješa. Gdje god da dođem, a gdje sam bio u ratu, vraćaju mi se slike. Kad iz pravca Doma policije pogledam prema nekadašnjoj Robnoj kući, kontam: nikad gore, a nikad ljepše vrijeme!

Dao bih sve u životu da se, makar mi koji smo živi, ali svi, možemo sastati. I odmah da umrem.“

Na isto pitanje odgovara i Muhamed Mulaomerović Kina: „Ja sam na Dobrinji bio baš dobar dio rata, kompletan ljetni period 1992. godine. Pa sam onda, na još nekoliko mjeseci, produžio boravak na aerodromskoj pisti. Bio sam u grupi koja je bila zadužena za unos oružja u Sarajevo. Ali, to je posebna priča.“

Na Palama su nekoliko puta pokušavali kopirati spot Vojnik sreće, ali na pjesmu Let the Sunshine In, iz filma Kosa. No, nikako im nije uspijevalo. Saplitali su se, padali, žmirkali, nešto se pokušavali kofrčiti, ali, kad ne ide - onda ne ide.

„Gledaj, mi smo držali Vrbanja most. A tamo je često bila razmjena zarobljenih - naši za njihove. E, ti, koji su bili u našem zarobljeništvu znali su nam, prije razmjene, govoriti: Srbi kad se napiju slušaju samo Vojnika sreće", tvrdi Bega, koji će, zajedno sa mnogobrojnom ekipom specijalaca, proslaviti Dan jedinice, 5. aprila u Domu policije.

Branko Ćopić se u romanu Magareće godine na ovaj način oprašta od svog dragog prijatelja iz Konvikta u Bihaću, Hamida Rusa, koji je 1942. poginuo kao borac Osme krajiške brigade: "Na njegov grob neka pažljiva ruka često položi buket onoga divnog i nježnog poljskog cvijeća koje tako brzo vene."

Upravo tako: neka pažljiva ruka često položi cvijeće na grob svakog od 81. poginulog specijalca, među kojima je i heroina Dalila Tufo. Može, u sebi, reći i amen i amin, nema veze. A ako neće ni jedno ni drugo, neka samo šuti... I šuti... I šuti...

Od aktera spota Vojnik sreće četvorica su poginula: Amir Đulić Špico, Senad Fazlić Fazla, Mirsad Fočo i Nermin Dževlan Džeki.

Preživjeli su: Kemo Ademović, Muhamed Gafić, Samir Čajić Čaja, Senad Fazlić Bumbar, Nihad Fazlić, Midhat Čamdžija, Dino Fazlić, Mirsad Herović Hera, Srđan Pani, Samir Mehić, Milenko Milinović Špico, Jasmin Begić Bega, Pero Paradžik, Rijad Avdagić, Kristijan Ivelić, Amir Mušanović, Muhamed Mulaomerović Kina, Damir Zgodić Zgoda, Vehid Ušanović, Fadil Feriz i dječak Adnan. Valjda nismo nekoga zaboravili..

(Izvor: Bportal.ba)

Objavio: Čet, 06/04/2017 - 09:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top