(VIDEO) Radnice "Borca" danima pred zgradom Vlade FBiH: "Ne namjeravamo odustati!"

Home

(VIDEO) Radnice "Borca" danima pred zgradom Vlade FBiH: "Ne namjeravamo odustati!"


Šest radnica banovićkog "Borca" i danas, četvrti dan zaredom, provode pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu.

Zahtijevaju da im Vlada FBiH uveže radni staž kako bi mogle primati penziju i ostvariti prava na zdravstveno osiguranje.

Odmah po dolasku pred zgradu Vlade u četvrtak policija im je oduzela dušeke, ali i zabranila podizanje šatora.

Noć, navode, provode pod otvorenim nebom, uprkos niskim temperaturama.

 - Došla sam u patikama. Djevojka koja živi u obližnjoj zgradi dala mi je čizme i mnogo sam joj zahvalna - kazala nam je Semija Rahmanović, jedna od radnica "Borca".

Nažalost, vlast se oglušila, jer im se do sada niko od nadležnih nije obratio.

Međutim, naglašavaju, od svojih zahtjeva neće odustati, jer očekuju da vlast ispuni ono što im je obećala još prije sedam mjeseci.

-Iako je praznik i nikoga nema u zgradi Vlade FBiH, mi nećemo odustati, i po snijegu i kiši bit ćemo ovdje i tražiti svoja prava. Sutra će doći i ostali radnici i zajedno ćemo nastaviti s protestom - kazala nam je Nervina Habibović.

U susret im, kako navode, izlaze i građani koji im pomažu s hranom i toplim napicima.

- Tu je Čuka, vlasnik kafane do zgrade Vlade, koji nam je ustupio prostor da se ugrijemo, jer nam je policija uzela sve - dodala je Habibović.


Sutra bi im se, na Međunarodni dan rada, trebali pridružiti i radnici iz Zenice i Tuzle, članovi Sindikata solidarnosti, "Fortune" Gračanica i još nekih firmi.

Podsjećamo, u septembru prošle godine, prema odluci Vlade FBiH, 16 radnika "Borca" iz Banovića i šest iz Zenice trebalo je biti penzionisano.

No, to se nije desilo, a ovo pitanje trebalo bi biti razmatrano na narednoj sjednici Vlade, poslije prvomajskih praznika.

- Mi smo naumile ostati, nas ne zanima ni praznik ni 1. maj. Ostat ćemo ovdje dok nam ne ispune zahtjeve - poručila je Rahmanović.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 30/04/2017 - 18:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top