(VIDEO) Razim Halkić, mr. inf., govori o velikom porastu online kupovine tokom pandemije korona virusa i oprezu korištenja iste

Razim Halkić
CAZIN

Izbijanjem pandemije korona virusa trend on-line kupovine znatno porastao.

Internet je uveliko pojednostavio način i postupak na koji obavljamo našu kupovinu, zbog svoje jednostavnosti i brojnih prednosti koje ona pruža. Od kada je nastupila pandemija korona virusa, trend on-line kupovine  zabilježio je u našoj zemlji veliki porast. Zbog toga, stručnjaci apeliraju svim potrošačima na oprez prilikom naručivanja proizvoda na internetu, zbog brojnih opasnosti koje prijete.

U periodu novonastale situacije, izazvane pandemijom korona virusa, neminovno se povećala i potražnja za uslugama on-line kupovine. Dok sve privredne grane bilježe strmoglavi pad, tokom pandemije, on-line kupovina bilježi rast, koji se kreće i do 200%. Svi znamo da je virtuelni svijet plodno tlo za prevaru neopreznih kupaca, ali svi oni koji kupuju on-line, trebaju znati da takav odabir kupovine zahtijeva određenu opreznost i poštivanje pravila, kako bi kupnja bila sigurna, pogotovo u trenutnoj situaciji.

Image
Online kupovina

“On-line kupovina nikada nije 100% sigurna, te je u ovo vrijeme pandemije izrazito povećana. Npr. Amazon bilježi veliki rast kada je ovakav vid kupovine u pitanju. Razlog je jednostavan, pošto građani ne mogu regularnim načinom da kupuju. Ono što naši sugrađani trebaju znati da postoje sigurne stranice, kojih se ne treba plašiti, kao što su Amazon, eBay i Alibaba. Treba paziti uvijek na neke bombastične reklame, velike popuste i sl. Tu uvijek treba biti na oprezu. Stranice koje imaju više načina plaćanja, a jedan od najsigurnijih načina plaćanja je PayPal, to je ustvari najbolji servis za plaćanje. Moja preporuka je da nikada ne plaćate debitnom karticom koja je vezana za vaš tekući račun”, istaknuo je na ovu temu Cazinjanin, Razim Halkić, mr. inf.

Za sigurnu on-line kupovinu potrošači bi na umu trebali imati sljedeće mjere opreza. “Sve stranice, na kojima kupujete on-line, moraju da zadovolje uvjete koje banka propiše, jer neće banka potpisati ugovor bez određenih certifikata i provjera. Imate situaciju da ljudi lažiraju određene stranice, naprave potpuno identičnu karticu i kupci kada daju svoje podatke, samim tim budu prevareni i pokradeni.”

„Internet sam po sebi nije opasan, ali kada spojite neiskustvo i naivnost pojedinih korisnika, onda ste na prilično skliskom terenu“, kaže naš sagovornik, i dodaje da uvijek ima pojedinaca koji mogu da postanu žrtve on-line prevare."

Image
Online kupovina

“Kada niste sigurni da neka stranica nije pouzdana, uvijek je uslikajte, ID broj koji ste naručili, potvrdu o plaćanju isprintajte, a u slučaju prevare ili nedolaska robe, preporuka je da odete u banku i onda se dalje  uključuju i nadležni organi u rješavanje cijele situacije.”

Velikom broju naših sugrađana on-line trgovina, u ovim danima, pružila je olakšanu mogućnost dolaska do proizvoda, ali treba biti svjestan i svih opasnosti koje prijete.

“Sve pouzdane stranice imaju PayPal i najjednostavnije je otvoriti PayPal račun i on za vas vrši plaćanje. U slučaju bilo kakvih prevara, PayPal je uvijek na strani svojih kupaca. Staje na stranu onih koji su kupili robu i automatski vam vraća novac.”

„Čuvajte se internetskih stranica koje nude nevjerovatne ili čudotvorne proizvode, jer ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito. U svakom slučaju, budite oprezni i nemate se čega bojati”, zaključio je na kraju Halkić.