(VIDEO) Selmanović: Lockdown nema smisla, svi će upaliti auto i otići na Jahorinu ili u Mostar, pa ćemo onda imati klastere

asd
Kakve će posljedice na ugostitelje imati ovo privremeno zatvaranje od dva i pol dana, razgovarali su sa Harisom Selmanovićem, jednim od vlasnika lanca ugostiteljskih objekata.

On smatra da lockdown neće donijeti ništa dobro.

- Sinoć smo se u nekih 45 minuta organizovali i otišli ispred Vlade KS. Došlo nas je nekih 150 - 200 vlasnika ugostiteljskih objekata. Okupili smo se mirno. Željeli smo da pošaljemo upravo gospodinu Forti poruku da nećemo dozvoliti lockdown. Zašto, gospodine Forto? Zato što lockdown Kantona Sarajevo nije ustavan. Po Ustavu Bosne i Hercegovine, po međunarodnim ugovorima i konvencijama, Ustav pruža jednaka prava i zakone svim građanima u državi Bosni i Hercegovini. Šta mi sad radimo? Zatvaramo Kanton Sarajevo. Ja se slažem sa zdravstvenim radnicima. Ja razumijem epidemiološku situaciju, razumijem da su bolnice i domovi zdravlja prenatrpani, ali mi zatvaramo Kanton Sarajevo u petak, subotu i nedjelju. I vi i ja ćemo sjesti u auto i otići na Jahorinu, Ravnu planinu, otićemo do Mostara, do Konjica, i šta smo napravili? Napravili smo isto jedan klaster. Ova mjera koju je gospodin Forto donio je katastrofalna. Ja ga razumijem u potpunosti, on ima jedan vruć krompir u ruci. U nezahvalnoj je poziciji. Ovo je nadležnost federalnog nivoa. Ali, mi smo svjesni da mi odavno nemamo političare, da mi nemamo ljude, nemamo lidere, ljude koji imaju petlju stati i reći - kriv sam, nisam kriv, riješit ću ili neću riješiti, smatra Selmanović.

Pozvao je Vladu KS na dijalog.

- Ovo što će oni uraditi u petak, subotu i nedjelju i sve ovo poslije, neće napraviti nikakav efekat, jer ćemo mi svi izaći i napraviti još veći problem kada izađemo iz Kantona Sarajevo. Vlada nas je slagala prošle godine isto u martu, obećali su nam mnoga sredstva, podrške, subvencije, da ne dajemo otkaze. Mi smo sve to ispoštovali a ništa nismo dobili. Ja vas molim, zatvorite nas na mjesec, dva, ali nam dajte neki sporazum, neki ugovor, na koji način ćete vi nama dati podršku, jer nam ništa niste dali, poručio je Selmanović, te uputio poruku premijeru KS Edinu Forti.

- Moj prijedlog je dijalog. Trebamo napraviti set mjera. Ne možemo kršiti Ustav BiH i zatvarati samo Kanton Sarajevo. To je suludo. Predlažem da sjednemo i napravimo određene mjere koje će poštovati i ugostitelji, privrednici i sitna i mala preduzeća. Jer ova Vlada nema dovoljno sredstava da nas podrži. Ja sam 100 posto siguran. ZAto ne izlazimo na proteste, jer ništa nećemo dobiti. Napravimo set mjera i na taj način trebamo da odgovorimo neradu federalnog nivoa koji još nije našao vakcinu, kazao je.

Ugostitelji su sinoć spomenuli dodatne probleme. Zatvaraju se ugostitelski objekti u Kantonu Sarajevo, a u Istočnom Sarajevu ili, recimo, u Hercegovačko-neratvanskom kantonu neće biti.

- Ovo je jedan udar na privredu Kantona Sarajevo. Prema mom mišljenju, kao običnog smrtnika, ovo je udar, pretpostavljam, Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno HDZ-a na Kanton Sarajevo. Prvo, preko Gorana Čerkeza na federalnom nivou. Drugo, baca vruć krompir na Kanton a on se ne može snaći. Ne možemo mi od Kantona očekivati vakcine. To je neodgovornost države. Trebali su prošle godine u martu krenuti u realizaciju. Šta rade naši ambasadori u svijetu? Ništa. Evo sada nam trebaju vakcine obezbijediti, oni ništa nisu uradili, smatra Selmanović.

Nada se da na kraju ipak neće doći do lockdowna.

- Mislim da će gospodin Forto, kada razmisli hladne glave, shvatiti da se u Sarajevu ne može napraviti lockdown, i da Sarajlije idu u Mostar na koncert Petra Graše, i da se mi vraćamo opet u Sarajevo. Hajde onda, gospodine Forto, da vi nas ogradite bodljikavom žicom, da mi ne možemo ići prema Jahorini, Republici Srpskoj, da ne možemo da se krećemo. Eh, onda mi prihvatamo ovaj lockdown, ali naravno, molimo da nam se isplate kirije, režije, doprinosi, jer prošli put su nas slagali. To nije bila ova vlada već druga, ali oni se ganjaju oko iste lopte, naveo je.

Pogledajte cijeli razgovor.