(VIDEO) Titov bunker u Konjicu: Nekada stroga vojna tajna, danas "putovanje u prošlost"

Home

(VIDEO) Titov bunker u Konjicu: Nekada stroga vojna tajna, danas "putovanje u prošlost"


Na desnoj obali rijeke Neretve u Konjicu nalaze se tri kamuflažne zgrade za ulazak u objekat Titov bunker ARC DO, izgrađen u unutrašnjosti brda, ispod planine Zlatar.

Nekada jedna od najvećih jugoslovenskih vojnih tajni, svjedoči o prohujalim hladnoratovskim vremenima. Riječ je o podzemnom objektu koji nosi naziv ARC, a što vojničkim rječnikom znači “armijska rezervna komanda“.

Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva "Istanbul" građen je četvrt stoljeća i završen je 1979. godine kao sklonište za vojni i politički vrh u slučaju nuklearnog rata.

Riječ je o najvećem skloništu te vrste u bivšoj Jugoslaviji, a mogao je izdržati atomsku eksploziju od 24 kilotone.

Inventar Titovog bunkera nije mijenjan, svi strojevi su sačuvani, telefoni, teleprinteri, kao i karte Jugoslavije na zidovima.

Vrata, nekada tajnog vojnog podzemnog zdanja javnosti su otvorena prije pet godina, a posjeta tom kompleksu predstavlja svojevrsnu putovanje kroz prošlost.

Za izgradnju ovog bunkera Tito je potrošio 4,7 milijardi dolara, a bez potrebe da izađu na otvoreno u bunkeru je 350 osoba moglo živjeti šest mjeseci, a da im pritom ništa ne nedostaje.

Tito za života nije uspio posjetiti i vidjeti bunker u Konjicu nakon što je izgrađen, ali prostorije koje su bile predviđene za njega i danas se čuvaju u autentičnom ruhu.

Objavio: Pon, 05/06/2017 - 13:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top