(VIDEO) Tužilaštvo BiH: U pretresima u Sanskom Mostu izuzeti dokazi i dokumentacija

s most
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretrese na nekoliko lokacija u opštini Sanski Most, a pretresen je i stan federalnog poslanika Stranke demokratske akcije Asima Kambera.

 

Pretresi su izvršeni na četiri lokacije zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela izborna prevara.

Kako saznajemo, jedna osoba je privedena, a dvije pozvane da se jave u prostorije SIPA-e.

 

Aktivnosti su, kako je saopšteno, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela izborne prevare, počinjene tokom opštih izbora 2018. godine.

Prilikom pretresa izvršeno je izuzimanje određenih dokaza i dokumentacije.

Aktivnosti su realizovane u okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH protiv osoba koje su osumnjičene da su tokom opštih izbora 2018. godine, počinile krivično djelo izborne prevare, iz članka 154. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a sa ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, on će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.