(VIDEO) Univerzitet u Bihaću postao poligon političkih interesa

Home

(VIDEO) Univerzitet u Bihaću postao poligon političkih interesa


Najviša obrazovna ustanova u Bihaću postala je poligon političkih interesa, koji se u konačnici prelamaju preko leđa studenata. Već su trebale biti poznate i kvote za upis u školsku 2017/2018. godinu, a Univerzitet nema ni upravni odbor.

Skoro godinu dana u ladici Ministarstva obrazovanja stajala je Instrukcija donesena nakon provedenog upravnog nadzora. Instrukcija kaže - svi oni koji koče rad Senata Univerziteta ne mogu biti reizabrani na funkcije dekana. Ta odluka posebno se odnosila na dva dekana - Suada Hamzabegovića s Pravnog i Ekrema Pehlića, dekana Visoke zdravstvene škole Univerziteta u Bihaću.

«Rješenje se odnosi na to da smo mi suprotno odlukama Vlade odnosno Skupštine - što nije tačno - razriješili bivšeg rektora Mirsada Veladžića», objašnjava Pehlić.

Zato je treći ministar obrazovanja u dvije i po godine potpisao smjene ova dva dekana, a deset dana poslije - potpisano Rješenje je povukao. Na pitanje šta će biti u budućnosti sa ovim konfuznim odlukama, Muhamed Ramić javno tvrdi: «Ja trenutno ne znam, to je sad u fazi kako ide. To je doneseno prije svega u cilju rada Više zdravstvene škole i Pravnog fakulteta».

Očigledno je ministar smetnuo s uma da se i ovdašnji Kantonalni sud oglasio prije nekoliko dana o provođenju, odnosno neprovođenju Instrukcije. Federalna TV je došla u posjed dokumenata koje je izdao Kantonalni sud u Bihaću, gdje Sud tvrdi da povlačenjem provedbe Instrukcije Ministarstvu obrazovanja Unsko-sanskog kantona bit će 'nanesena nenadoknadiva šteta, i to zbog nemogućnosti vršenja nadzora'.

Upravnog, pa ni privremenog odbora, bihaćki Univerzitet nema zato što je Klub Srba u Skupštini Unsko-sanskog kantona posegnuo za vitalnim nacionalnim interesom o ovom pitanju. Zato se čeka odluka Ustavnog suda. U međuvremenu, svake godine, upravo zbog nesređenog stanja na Univerzitetu, sve je manje studenata koji ga žele pohađati. A ni upisne kvote nisu precizirane.

 

«I već se vidi da se kasni podebelo sa tom činjenicom, odnosno tim odlukama, jer već je krenulo - moralo bi ići raspisivanje javnih poziva za prijavu studenata na određene organizacione jedinice», podsjeća premijer USK-a Husein Rošić.

Pored svih problema niti jedan fakultet pod okriljem Univerziteta nema akreditaciju naučno-istraživačkih programa.

(Izvor: Ftv)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 05/06/2017 - 10:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top