(VIDEO) Vučić u Tirani / Srbijanski mediji: Albanski demonstranti žele presresti njegovu kolonu? - Ambasada SAD-a ističe da je situacija nepredvidiva

.
Američkim državljanima se savjetuje da izbjegavaju bilo kakva velika okupljanja u gradu. Iako može biti mirno, situacija se može promijeniti brzo i nepredvidivo, naveli su iz američke ambasade

 

Albanski demonstranti, uz pomoć političara sa Kosova, spremili su proteste protiv Aleksandra Vučića, koji je u Tirani u okviru inicijative "Otvoreni Balkan". Oni su montirali i binu za demonstracije u centru Tirane.

Pojedini mediji iz Srbije javljaju da će se demonstranti podijeliti u dvije grupe i da će pokušati da presijeku kolonu koja ide od aerodroma. Jedna grupa će protestovati ispred zgrade vlade u ovom gradu, a druga, navodno, planira da presječe put koloni od aerodroma u kojoj je Vučić.

Demonstranti su, u međuvremenu, u jednom dijelu grada zapalili srbijansku zastavu.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Prema informacijama srbijanskih medija, organizatori demonstracija su Sait Dolapi, bivši organizacioni sekretar tamošnje Demokratske stranke i Agron Kuličaj i Sali Lušaj, ljudi od najvećeg povjerenja nekadašnjeg predsjednika i premijera Salija Beriše. Dobro obaviješteni sagovornici tvrde da je Beriša lično stupio u kontakt sa Ramušem Haradinajem kako bi na ovom protestu obezbijedio prisustvo najmanje 100 osoba sa Kosova.

Podsjećamo, albanski demonstranti su protiv Vučića protestovali i 2019. godine, kada je bio u posjeti Tirani kako bi se sa Edijem Ramom dogovorio o inicijativi "Otvoreni Balkan", pišu Novosti.

Povodom protesta albanskih demonstranata u Tirani, koji negoduju zbog posjete Aleksandra Vučića, američka ambasada u Albaniji pozvala je svoje državljane da izbjegavaju dijelove grada pošto je situacija "nepredvidiva".

- Američkim državljanima se savjetuje da izbjegavaju bilo kakva velika okupljanja u gradu. Iako može biti mirno, situacija se može promijeniti brzo i nepredvidivo, naveli su iz američke ambasade.