(VIDEO/FOTO) Madeira, oaza ljepote u srcu Atlantika

Prošlog mjeseca životna stanica jednog našeg čitatelja nakratko je bila u portugalskoj Madeiri, za bh prilike nedovoljno istraženoj oazi ljepote.

Sklad savremenog ali u isto vrijeme, tihog, dovoljno doziranog i nadasve suverenog, oslikava svaki centimetar ovog svjetski sve poznatijeg turističkog odredišta.

Domaćini kažu da se samo dva mjeseca u godini ne mogu smatrati „sezonom“ odnosno da je odnos geografskog položaja, klimatskih uslova i drugih resursa skoro cijelu godinu pogodan za ljetni turizam.

 

Smatra se da su Feničani otkrili Madeiru i hvala im na tome, ali isto tako, mnoga svjedočanstva govore da su ovim predsjelima krstarili i na otok svraćali velikani historije, kao što je npr Kristofor Kolumbo.

Vlada Madeire, autonomne regije u okviru Portugala u Atlanskom okeanu na jedinstven način opredijeljena je za promociju svih svojih znamenitosti, počev od historijskih činjenica pa do prelijepih prirodnih bogatstava.

 

Na oko 1000 kilometara od kopna, nalazi se ovo jedinstveno otočje čiji je najveći ambasador uspješni i planetarno poznati fudbaler, Kristijano Ronaldo. Madeira je dokaz da se nazivi npr ulica, trgova, raznih znamenitosti ne moraju davati po umrlim pojedincima koji su zaslužni za taj kraj nego i po živim ljudima.

Po Kristijanu Ronaldu u Madeiri je nazvan aerodrom a svakako, nezaobilazan je i muzej po njegovom liku i djelu, koji se nalazi uz marinu i luku u koju svakodnevno pristaju veliki prekookeanski kruzeri sa znatiželjim turistima koji sa ovog otoka odlaze uz želje da mu se ponovo vrate što prije.

 

Ovaj kratki omaž na Madeiru i materijal koji nam je ustupio vijerni čitalac, neka su povod za razmišljanje o Madeiri kao vašoj narednoj destinaciji koju bi mogli posjetiti.