(VIDEO)Solak odgovorio Cazin.net-u: Podijelili smo već puno besplatnih maski. Mi pitamo opet-Kome i po kojim kriterijima?

solak
Na današnoj press konferenciji Kriznog štaba FBiH odgovarali su članovi Anis Ajdinović, Fahrudin Solak i Goran Čerkez.

 

Na pitanje našeg portala - Da li je moguće da nadležne institucije FBiH, koje su nametnule obavezu nošenja zaštitnih masku, iste nabave i besplatnu podijele građanima, te ih tako zaštite od nesavjesnih trgovaca koji su podigli cijene ovog artikla?

Iz političke stranke Nezavisni blok su ovakvu inicijativu uputili već početkom krize i tvrdili da je to neophodno napraviti i da bi vlast mogla kroz nabavke velikih količina dobiti najniže cijene i time bi i zaštitili građane da ne moraju izlagati se socijalnom kontaktu i odlasku u apoteke i radnje da nabave maske i rukavice, te da uz to i onemogućili da neki trgovci na ovim stvarima podizanjem cijena u ovom vremenu ostvaruju ekstra zarade.

 

NB - vlasti moraju osigurati besplatne rukavice i maske za građane 

 

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite je odgovorio da je “veliki dio te opreme, maski već podijeljen građanima. A i da su omogućili onima koji nemaju maske, kad idu vani da nose šalove?!”

Kome su dodijeljene besplatne maske, u kojim općinama i regijama, koliko je takvih bilo nije bilo odgovora. Niti koliko je uopće tih besplatnih maski podijeljeno.

Poslušajte odgovor u prilogu.