Vidović: Tužilaštvo cijeli krivični postupak želi dovesti u vezu sa prof. Izetbegović, sve ovo je nelegitimno

Vidović
Upotrebljavaju se neki dokazi koje odbrana nikada nije vidjela tokom suđenja, to nije fer suđenje, kategorična je Vidović, dodavši da su zatečeni ovom situacijom

 

Advokatica premijera Vlade FBiH, Vasvija Vidović je u izjavi za medije nakon završenog današnjeg ročista u predmetu Respiratori rekla da je cijeli ovaj postupak potpuno nelegitiman.

- Kao što sam i ranije rekla, i to nisam rekla samo ja nego svih pet odbrana. Radi se o totalno nelegitimnom vođenju postupka od strane Tužilaštva. Okrivljeni ima pravo da se pripremi za svoju odbranu, što znači da je Tužilaštvo dužno dostaviti sve dokaze unaprijed, kazala je Vidović.

- Ako ste pratili suđenje, mogli ste vidjeti da Tužilaštvo na svaki mogući način "maskira" o čemu se radi, u momentima kada obavještava odbranu, navodeći dokument koji ne odgovara onome što se upotrebljava u sudnici, rekla je ona.

Vidović je dodala da je ovakvo nešto vidjela prvi put u svojoj karijeri.

- Upotrebljavaju se neki dokazi koje odbrana nikada nije vidjela tokom suđenja, to nije fer suđenje, kategorična je Vidović, dodavši da su zatečeni ovom situacijom.

Navela je da će napraviti pisani podnesak, uz prezentovanje kompletnu dokumentacije iz koje će se vidjeti da odbrani nisu dostavljeni dokazi.

- Dokazi moraju biti zakonito pribavljeni, oni su prezentirani svjedoku, kada su nezakonito pribavljeni onda se moraju isključiti iz sudskog predmeta, rekla je ona.

Na pitanje da li su oni kao odbrana imali pravo tražiti sve dokaze, Vidović kaže:

- Tužilaštvo ima obavezu dostaviti sve dokaze u toku procesa i odbrana ima pravo tražiti uvid u njih nakon podizanja optužnice. Mi smo to tražili i Tužilaštvo je to dozvolilo, međutim radi se o stotinama hiljada stranica koje je u ovako kratkom periodu teško pregledati i analizirati, kazala je Vidović.

Dodala je da je suština svega da nisu mogli doći do danas izrečenih dokaza, jer su vremenski ograničeni.

Novalićeva advokatica kaže da je današnja svjedokinja govorila o nerelevantnim stvarima.

- Do sada je govorila o nerelevantnim stvarima. Moj utisak je da Tužilaštvo želi čitav krivični postupak dovesti u vezi sa profesoricom Izetbegović, rekla je ona.

 

Foto: Screenshot / Oslobodjenje