VIJEĆE MINISTARA BIH: U fokusu zakonski akti i kontrola granice zbog prijeteće epidemije koronavirusa

Vijeće ministara BIH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na posljednjem je zasjedanju utvrdilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou države, kojim se sprovodi presuda Ustavnog suda BiH.

1. februara - Ministar pravde BiH Josip Grubeša je naveo da je utvrđen i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, kojim se definiše pripadnost prihoda od novčanih kazni, što su niži nivoi vlasti već ranije zakonski definisali.

Grubeša je izjavio da je Vijeće ministara BiH na svojoj sjednici u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou države, kojim se sprovodi presuda Ustavnog suda BiH. Grubeša je naveo kako je utvrđen i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, kojim se definiše pripadnost prihoda od novčanih kazni, što su niži nivoi vlasti već ranije zakonski definisali.

Govoreći o planu aktivnosti rada Ministarstva pravde u ovoj godini, a koji je upućen i Vijeću ministara, Grubeša je rekao da je zamolio predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da se u dnevni red neke od narednih sjednica uvrsti Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, a da je u planu otvaranje zatvora u Vojkovićima.

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara BiH prisutne je novinare upoznala s trenutnom situacijom u vezi s epidemijom korona virusa iz Kine. 

Na svim graničnim prijelazima u BiH Granična policija naše zemlje, u saradnji sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima, evidentira svakog putnika koji dolazi iz Kine i provjerava popunjavanjem određenog upitnika. Na osnovu dobivenih podataka odlučuje se o daljem postupanju tokom njihovog boravka u BiH i eventualnoj potrebi stavljanja pod epidemiološki nadzor, kazala je ministrica Gudeljević.     

U sljedećem prilogu više informacija o svemu: