Vijeće ministara ponovo o Bloku 7, privremenom finansiranju i brzoj cesti

Vijeće ministara BiH zakazalo je za 10. juli sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti razmatrana i informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu „Izgradnja autoceste - brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo“, koja je na prošloj sjednici skinuta s dnevnog reda, a sada je ponovo pred ministrima, ali u novom tekstu koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Na dnevnom redu je i novi tekst prijedloga pisma podrške za projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani „Tuzla“, o kojem Vijeće ministara pokušava bezuspješno zauzeti stav već nekoliko puta i od čega zavisi početak realizacije ovog važnog projekta u Tuzli.

Na predstojećoj sjednici ponovo se ide u pokušaj donošenja odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za naredni tromjesečni period, jer budžet za ovu godinu nije usvojen. Na prošloj sjednici ova tačka skinuta je s dnevnog reda jer je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, na bolovanju.

Bit će razmatran i prijedlog odluke o dodjeli prostora Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine u svrhu uspostave zajedničke kontaktne tačke za saradnju s EUROPOL-om u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu je i informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za maj ove godine, piše Avaz.

Također, trebala bi biti razmatrana i informacija o dodatnom usaglašavanju sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu „Krajina osiguranje'' d. d. Banja Luka, tužitelja Naveen Aggarwall, Nita Gupte i „Usha Industriesa“ INC, protiv tužene Bosne i Hercegovine“, prema arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNICITRAL pravila).

Zanimljivo je da se na dnevnom redu sjednice nalaze i tri prijedloga mišljenja o  izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koje su u jednom slučaju podnijeli bivši delegati iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, a u druga dva bivši poslanici iz Predstavničkog doma, od kojih su jedni iz bivšeg Kluba SDA, drugi iz bivšeg Kluba Nezavisnog bloka.