Vijeće ministara za sada neće biti smijenjeno, nema većine u Parlamentu BiH

Vijeće ministara
Prijedlog smjene predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, državnih ministara i njihovih zamjenika nije dobio potrebnu podršku na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Nakon isrcpne rasprave zastupnika u Parlamentu, gdje su se iznosili argumenti za i protiv smjene Vijeća ministara, zastupnici su se izjasnili sa 13 glasova "za", 25 "protiv" i 3 "suzdržana".

Na kraju rasprave se obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kazavši da je jedina manjkavost aktuelnog saziva to što nije komunicirao sa javnošću.

"Trebalo je da manje radimo i da više komuniciramo s javnošću kako biste nam priznali da smo radili kako treba", kazao je Tegeltija, poručiviši da on nikada nikome nije kazao da je njegov rad sramotan.

Bio je to odgovor na jednu od brojnih kritika opozicionih zastupnika na sjednici Predstavničkog doma.

"Ovo Vijeće ministara BiH treba i može bolje, ali za to treba više podrške i uvažavanja", kazao je Tegeltije prije nego što su se zastupnici izjasnili o smjeni.

Bilo je očekivano da zastupnici Predstavničkog doma neće podržati smjenu Vijeća ministara BiH, a čak i da su podržali prijedlog trebalo bi da odluku potvrde i delegati Doma naroda.