Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će o BiH

un
Očekuje se odluka o produženju mandata vojne misije

 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će početkom narednog mjeseca raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, saznaje „Dnevni avaz“.

Između ostalog, najvažnije međunarodno multilateralno tijelo raspravljat će o produženju mandata vojnoj misiji EUFOR-a. Također, očekuje se da će Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, podnijeti polugodišnji izvještaj o situaciji u državi. Međutim, malo je diplomata koji očekuju da će biti konkretnijih posljedica ove diskusije.

Kako saznajemo od izvora iz institucija Evropske unije, ovih dana traju konsultacije unutar struktura EU kako bi se zauzeo zajednički stav uoči važne rasprave o Bosni i Hercegovini. Iz Vijeća sigurnosti su postavili rok za dostavljanje pismenih stavova do kraja ovog mjeseca, a redovno tokom svake rasprave o BiH stalne članice Vijeća sigurnosti iznose generalne stavove o provođenju mira u BiH.

Visoki predstavnik u BiH je, kako nezvanično saznajemo, već pripremio polugodišnji izvještaj u kojem će konstatirati pogoršanje političkih odnosa, koji, uz izazov pandemije koronavirusa, dodatno kompliciraju provođenje reformskih politika.