Vijeće za štampu i online medije u BiH danas prezentira izmjene i dopune Kodeksa

.
Izmjene i dopune Kodeksa za štampane i online medije BiH Vijeće je realiziralo u okviru UNESCO-EU finansiranog projekta “Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj - Faza 2”

Vijeće za štampu i online medije u BiH najavilo je za danas prezentiranje izmjena i dopuna Kodeksa za štampane i online medije BiH. Izmjene i dopune Kodeksa za štampane i online medije BiH Vijeće je realiziralo u okviru UNESCO-EU finansiranog projekta “Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj - Faza 2”.

Vijeće za štampu i online medije u BiH u martu 2021. formiralo je grupu stručnjaka koju čine novinari, pravnici i predstavnici akademske zajednice, a cilj je rad na izmjenama i dopunama Kodeksa za štampane i online medije BiH da bi bio prilagođen modernim tokovima, s naglaskom na online medije.

Tokom sastanaka, u martu, junu i decembru ove godine, Ekspertska grupa analizirala je odredbe postojećeg Kodeksa za štampane i online medije BiH, rezultate monitoringa medija u periodu od aprila do decembra 2021. godine, preporuke i sugestije članova Žalbene komisije Vijeća te odredbe etičkih kodeksa samoregulacijskih tijela Evropske unije i država regiona. Značajan doprinos radu Grupe dali su i predstavnici regionalnih samoregulacijskih tijela, Gordana Novaković iz Saveta za štampu Srbije i Kerim Ondozi (Qerim) iz Saveta za štampu Kosova.

Na izmjenama i dopunama Kodeksa radili su članovi Ekspertske grupe prof. dr. Enes Osmančević (predsjednik), prof. dr. Lejla Turčilo, urednik Berislav Jurič, novinarka Suzana Mijatović i advokat Dražen Zubak.

Izmjene će prezentirati izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Dženana Burek, prof. dr. Enes Osmančević, prof. dr. Lejla Turčilo i urednik Berislav Jurič.