Vijećnica Amra Ćehajić podnijela inicijativu da se Peter Handke proglasi nepoželjnom osobom u Bihaću

U Bihaću je jučer održana sjednica Gradskog vijeća, a usvojen je najvažniji dokument, Budžet za 2020. godinu.

U Bihaću je jučer održana sjednica Gradskog vijeća, a usvojen je najvažniji dokument, Budžet za 2020. godinu,prenosi uskinfo.ba.

Ipak, prije rasprave o budžetu koja je trajala otprilike do 13 sati, vijećnici su kroz "aktuelni sat" i "vijećnička pitamja" iznosili probleme koji ih muče.

Predsjednica Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije, Amra Ćehajić je ovom prilikom podnijela inicijativu da se kontroverzni Peter Handke, austrijski književnik koji je dobio Nobelovu nagradu proglasi nepoželjnom osobom u Bihaću.

Peter Handke podržavao je režim Slobodana Miloševića, a poznat je i kao osoba koja negira genocid u Bosni i Hercegovini.

Nakon odluke da se Handkeu dodijeli Nobelova nagradu, uslijedile su brojne osude i reakcije iz cijelog svijeta, a zabilježeni su čak i slučajevi vraćanja Nobelove nagrade, zbog uručivanja iste Handkeu.

To je učinila Christina Doctare, švedska doktorica i autorica koja je 1988. godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Ova Šveđanaka bila je u ratu u Bosni i Hercegovini, a čak je i ranjena i to u Bihaću.