Vijeću ministara BiH upućen Godišnji nacionalni program

Predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH Josip Brkić uputio je Vijeću ministara BiH na razmatranje tekst nacrta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) 2018-2019. godine, potvrdio je član ove komisije i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Krešić je pojasnio da jučerašnja sjednica Komisije za NATO integracije nije održana, jer nije postojalo kvoruma za odlučivanje. 

"Tokom razmatranja dnevnog reda konstatovano je da nemamo kvorum za odlučivanje i samim tim i za usvajanje dnevnog reda", pojasnio je Krešić.

Zamjenik ministra sigurnosti je napomenuo da je Komisija za NATO integracije samo tijelo Vijeća ministara BiH, a da će Vijeće ministara dati svoje mišljenje na tekst nacrta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) 2018-2019.

Brkić je potvrdio jučer u izjavi novinarima da sjednici nisu prisustvovali članovi iz reda srpskog naroda, navodeći da je od ukupno 20 bilo prisutno 11 članova i da su neki od članova iz srpskog naroda imali opravdane razloge za odsustvo.

Na posljednjem sastanku zvaničnika bosanskohercegovačkog entiteta RS kod predsjednice manjeg bh. entiteta Željke Cvijanović članovi Komisije iz reda srpskog naroda pozvani su da ne učestvuju u njenom radu. 

BiH je "zeleno svjetlo" za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MA) u NATO-u dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjeveroatlantske alijanse u Briselu 5. decembra. 

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a su još 2010. godine na sastanku u Talinu donijeli odluku da BiH bude primljena u MAP pod uslovom da se perspektivna nepokretna vojna imovina uknjiži na BiH sa pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH.

Akcioni plan prilagođava se potrebama zemlje, ali učešće u njemu ne garantuje zemlji da će na kraju i dobiti "zeleno svjetlo" za članstvo. Prema MAP-u, zemlja koja želi postati član priprema godišnji nacionalni program koji predstavlja NATO-u. 

Na kraju godišnjeg ciklusa, ministri vanjskih poslova i odbrane predstavljaju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim savjetom NATO-a, koji zatim procjenjuje pojedinačni napredak u pripremama za članstvo.