Virusno crno na bijelo: Turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo na rubu bezdana

Hotel Park
- Zbog pandemije koronavirusa i u Unsko-sanskom kantonu već mjesec dana zatvoreni su hoteli i ugostiteljski objekti čiji su zaposlenici morali na prisilni odmor na kojem ne znaju koliko će dugo ostati a svo vrijeme zbog nerada trpe štete koje zasada niko ne može procijeniti. Sve ovo ugrozilo je i naš turizam zbog čega su odgođeni brojni turistički aranžmani. Hoće li turističke sezone uopće biti i ako je bude, kakva će biti, niko ne zna. Zbog svega hotelijeri, ugostitelji i turistički radnici, hitno trebaju pomoć države...

BIHAĆ, 18. aprila - Pandemija COVID-a 19 nanijela je nesagledive štete našem hotelijerstvu, ugostiteljstvu, turizmu, pa bi ova godina u ovim privrednim granama mogla biti definitivno izgubljena.

Na području grada Bihaća zatvoreno je oko tri stotine ugostiteljskih objekata, od kojih samo dvadeset i sedam u njegovom središtu. Od šestero uposlenih u svom kafiću, naša sugovornica s kojom smo razgovarali o ovoj temi, bila je prisiljena otpustiti četvero jer, kako kaže, nema sredstava da im isplaćuje plaću. 

Predsjednica Udruženja ugostitelja naglašava kako iz Gradske uprave a ni Vlade USK-a dosada nisu dobili nikakav prijedlog rješenja kojim bi se prevladalo teško stanje u ovdašnjoj privredi. Ugostitelji od Vlade očekuju pomoć. Hitne mjere u prevladavanju posljedica pandemije koronavirusa po turizam, očekuju u Turističkom klasteru „Una-Sana“.