Više od 200 radnika "Aluminija" blokiralo M-17: Dali ultimatum Vladi FBiH

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, i Nevenko Herceg, premijer HNK, obratili su se radnicima "Aluminija"

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, i Nevenko Herceg, premijer HNK, obratili su se radnicima "Aluminija", koji od devet sati drže magistralnu cestu M-17 u blokadi, u mjestu Ortiješ južno od Mostara.

- Jutros sam imao sastanak s premijerom Novalićem i prva tačka dnevnog reda bio je "Aluminij". Rekao mi je da će najvjerovatnije vanredna sjednica Vlade Federacije biti u petak. Rekao je da petak neće biti prekasno da se iznađu načini za rješenje situacije, jer imaju dvije firme iz zainteresirane za "Aluminij" i premijer želi da se nađe rješenje u tom trokutu - naveo je Bešlić. 

Kazao im je i da je "Aluminij" važan za Grad i Kanton. 

- Moramo, istini za volju, priznati da je bilo grešaka i s vaše i s naše i sa svačije strane, a trenutak je tako težak da se moraju zajednički tražiti rješenja - dodao je Bešlić, koji ih je zamolio da odustanu od blokade ceste, jer, kako je rekao, ne vidi koliko je to svrsishodno.

Nakon što su radnici kazali da oni nemaju vremena do petka i da su u pitanju sati, Bešlić im je kazao da vjeruje kako struja "Aluminiju" neće biti ugašena večeras.

Radnici, međutim, traže čvrste garancije o tome da im struja neće biti isključena, a pozivaju hrvatske ministre da im se obrate.

9:15

Više od 200 radnika  "Aluminija" blokiralo je magistralnu cestu M-17 južno od Mostara. Kako saznajemo, radnici su dali ultimatum Vladi i istaknuli da će nastaviti s blokadom ako se situacija ne riješi. Najavili su da će se uputiti prema zgradi Vlade. 

Nekadašnji gigant, koji nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom, doveden je na rub ponora.

Nezadovoljni radnici nose fotografije premijera FBiH Fadila Novalića i ministara Vlade. Za agoniju krive Vladu, ali ima i onih koji kažu da su za sve krivi bivše uprave i vlade.

Pozvali su i hrvatske ministre da se obrate radnicima, u suprotnom će blokirati institucije hrvatske.

U 11 sati došli su i premijer HNK Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i obećali da će se obratiti radnicima. 

- Ne možemo odavde otići dok neko ne kaže: Pustit ćemo struju - kažu radnici.

Premijer i gradonačelnik umiruju ih da će se iznaći rješenje, mole ih da makar povremeno puste ljude iz kolone, jer su stvorene velike gužve, prenosi Dnevni avaz.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.