Više od 350 Palestinaca ranjeno u napadu izraelskih vojnika

Izraelski vojnici intervenisali su i ovog petka tokom masovnih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo zdravstva Palestine je saopćilo da je u napadima izraelskih vojnika u petak ranjeno oko 350 Palestinaca, od čega 42 bojevom municijom, a 20 gumenim mecima.

U saopćenju se navodi da su izraelski vojnici otvorili vatru i na palestinsko medicinsko osoblje koje je priteklo u pomoć ranjenima.

Podsjetimo, u petak ujutro je počelo okupljanje Palestinaca na masovnim demonstracijama pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela koje se održavaju šesti petak zaredom.

Unatoč izraelskim prijetnjama, Palestinci nastavljaju s mirnim demonstracijama kojim žele ukazati na probleme s kojima se suočavaju.

Palestinci su džuma-namaz (molitva muslimana petkom) klanjali u blizini granice, nakon čega su počeli masovne demonstracije.

U toku su demonstracije na pet različitih lokacija u Gazi. Demonstranti i danas pale gume kako bi se zaštitili od snajperista.

Palestinske vlasti se još uvijek nisu oglasile povodom današnjih događaja. Očekuje se da će protesti trajati do večernjih sati.

Podsjećamo, Palestinci od kraja marta održavaju masovne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Najmanje 50 Palestinaca iz Pojasa Gaze je ubijeno, a više od 6.000 je povrijeđeno od 30. marta kada su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante koji su obilježavali “Dan zemlje”, koji predstavlja simbol otpora izraelskoj okupaciji.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja, kada se obilježava 70. godišnjica Nakbe ili Dana katastrofe, koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji.