Više od 400.000 Venecuelanaca zatražilo azil u inostranstvu

Kriza se pogoršala otkako je predsjednik Nikolas Maduro ponovo izabran u maju 2018. na izborima koji su široko osuđeni zbog prevare

Sve više Venecuelanaca traži azil u inostranstvu, a skoro četvrtina zahtjeva podnesena je prošle godine, saopćio je danas Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR). 

Sve u svemu, venecuelanski državljani su podnijeli više od 414.000 zahtjeva za azil od 2014. godine, a gotovo 60 posto, ili 248.000, samo tokom 2018. godine. 

- Kao rezultat situacije u Venecueli, broj zahtjeva za azil od strane građana Venecuele širom svijeta znatno se povećao - navodi UNHCR. 

Ekonomija Venecuele je osakaćena lošim upravljanjem, a od 2014. padom cijene nafte, najvažnijim izvoznim proizvodom. Inflacija je na stopi od oko dva miliona posto godišnje, dok minimalna zarada iznosi oko šest dolara mjesečno. 

Kriza se pogoršala otkako je predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) ponovo izabran u maju 2018. na izborima koji su široko osuđeni zbog prevare. 

U vrijeme masovnih demonstracija, Nacionalna skupština proglasila je opozicionog lidera Huana Gvajda (Juan Guaido) privremenim predsednikom, piše Fena.