Više od 720 bh. državljana traži povratak u BiH

skdhgksug
U jeku pandemije koronavirusa, vjerovatno posljednje obraćanje Fahrudina Radončića u funkciji šefa državnog Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje.

Smatra da je Tijelo podignuto na čvrste noge, da su donesene strateške odluke i da je vrijeme da njime rukovodi neko od humanitarnih operativaca ili zdravstvenih menadžera. Ne krije ni da ne želi imati doticaj sa donatorskim sredstvima.

"Mislim da sada Koordinaciono tijelo ima iskustvo i koordinate kako da se ta pomoć dijeli i ja kao ministar sigurnosti i predsjednik velike stranke, da budem iskren, ne želim da imam kontakt sa humanitarnim radom, jer to mnogo bolje od mene rade stručnjaci iz tog područja. Ne želim da imam direktan doticaj sa donacijama", kazao je Radončić.

U spisku svega što je potrebno zdravstvenim ustanovama u cijeloj BiH je 300 respiratora, nekoliko miliona kirurških maski, kapa, 5.000 testova za COVID, 5 hiljada poljskih kreveta. Lista je je dugačka. Stiglo je i pismo europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyja, u kojem potvrđuje više od 80 miliona eura pomoći za BiH.

"Završili smo posao da sutra Vijeće ministara, ako se usvoji, otvori podračun za inozemne i domaće donatore, kojima će isključivo raspolagati Vijeće ministara, nikako pojedina", dodao je Radončić.

A sve je veći broj pojedinaca sa državljanstvom BiH, koji su ostali izvan domovine. Više od 720 njih obratilo se za pomoć Kriznom stožeru Ministarstva vanjskih poslova.

"Radimo tiho na repartijaciji iz Njemačke, isto tako boljka nam je Turska, gdje je 142 državljanina BiH koja žele da se vrate, imamo Nizozemsku sa 40, Norveška 52, Francuska 53, Amerika 41", izjavila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH. 

Do sada je u Sarajevo sletio jedan avion sa bh. državljanima koji su se vratili iz Italije. Oni se vode kao poseban klaster, premda su njihovi nalazi na COVID-19 bili negativni.