Više od 75% građana Hrvatske podržava uvođenje nekog oblika vojne obuke

.

Prema najnovijoj anketi objavljenoj na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), više od 75% ispitanih građana Hrvatske podržava uvođenje nekog oblika vojne obuke u zemlji. Anketa je pokazala da 75.5% ispitanika podržava neki vid vojne obaveze, dok ih nešto više od 20% to ne podržava. Četiri posto ispitanika odgovorilo je da ne zna ili nije sigurno.

Kao razlog za otvaranje rasprave o uvođenju vojne obuke, oko 61% ispitanika navelo je pogoršano sigurnosno stanje i sukobe u svijetu, dok ih je oko 20.5% smatralo da je riječ o predizbornoj kampanji u Hrvatskoj. Oko 5.5% ispitanika smatra da je razlog naoružavanje Srbije i uvođenje vojne obaveze u toj zemlji.

Što se tiče spola, gotovo 54% ispitanih smatra da bi vojna obuka trebala biti obavezna samo za muškarce, dok njih 14% podržava obaveznu obuku i za muškarce i za žene.

 

Što se tiče dužine vojne obuke, oko 45% ispitanika smatra da bi trebala trajati šest mjeseci, 30% smatra da bi trebala trajati tri mjeseca, dok se 15% izjasnilo za godinu dana obuke.

 

Više od 30% ispitanika misli da je vojna obuka dobra za odrastanje i izgradnju karaktera, dok ih oko 24% misli da je dobra za nacionalnu sigurnost.

Razlozi protiv vojne obaveze uključuju zahtjev za slobodom izbora i mogućnostima prigovora savjesti, uvjerenje da je profesionalna vojska efikasnija, te da je služenje obaveznim vojnim rokom nepotrebno maltretiranje mladih i dodatni trošak.