Višesatna rasprava u Parlamentu FBiH o Marinu Vukoji: Opozicionari će se žaliti Ustavnom sudu BiH

F

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je rano jutros, a s obzirom na složenost političkog pitanja koje je na dnevnom redu, rasprava se odužila do kasno navečer.
Na dnevnom redu je ukupno 16 tačaka. Prema izmjenjenom Pravilniku, zastupnici prvo raspravljaju o svim tačkama, a zatim će na kraju sjednice glasati o njima.


Najvažnija tačka politički je imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, koji je jedini kandidat Komisije za izbor i imenovanje na tu funkciju, uprkos brojnim apelima da pred zastupnike pošalju imena nekoliko kandidata, kako se radilo i prilikom ranijih imenovanja. Međutim, o važnosti njegovog imenovanja govori činjenica da HDZ na to nipošto nije htio pristati pa je vladajuća koalicija, kako bi osigurala da Vukoja bude jedini kandidat, rekonstruisala Komisiju za izbor i imenovanje.

"Izmjenili ste Poslovnik i nek' vam je na čast sve što ste uradili da dođete do izbora Marina Vukoje. Mi ćemo pisati apelaciju i žaliti se Ustavnom sudu", poručio je Mahir Mešalić, zastupnk DF-a u Parlamentu FBiH.

Do sada se na sjednici raspravljalo o izmjenama zakona, prijedlozima odluka te nacrtima i strategijama, ali je najviše vremena uzela rasprava o imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, koja nije završena ni nakon tri sata.

Uglavnom su se javljali opozicioni zastupnici, koji su upozoravali na štetnost političkog imenovanja, s obzirom na to da bi njegov mandat trajao blizu 20 godina.

Zastupnici Vukoji spočitavaju nedostatak znanja za obnašanje ove funkcije, kao i političku pripadnost HDZ-u. Trojci spočitavaju "podanički odnos" naspram HDZ-a, a vladajućoj koaliciji da su nezakonito pripremili odluku o imenovanju Marina Vukoje, kao jedinog kandidata za Ustavni sud BiH.

DF-ov Mahir Mešalić je u jednom trenutku pustio i audiozapis na kojem se čuje kako Aner Žuljević u jednom od ranijih gostovanja kaže da neće glasati za Marina Vukoju, spočitavajući mu da Marin Vukoja sada ima njegovu podršku.

Nakon što je zastupnik Naše stranke Dragan Mioković kazao da on nije rekao da neće glasati za Marina Vukoju, opozicioni zastupnici su pustili i njegov zapis s ranijeg gostovanja u kojem tvrdi suprotno.

Osim ovog imenovanja na sjednici se očekuje da budu potvrđena imenovanja dvoje novih rukovodilaca Predstavničkog doma (predsjedavajući i jedan od potpredsjedavajućih), kao i imenovanje članova parlamentarnih radnih tijela ili zvaničnika u pojedinim federalnim institucijama.

"Koliki je stepen nepovjerenja između HDZ, Naše stranke i SDP-a BiH govori činjenica da je Bošković uslovio ovaj izbor – izborom novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković. Sve se uradilo da se obezbijedi Vukoja kao jedini izbor za imenovanje nedostajućeg sudije. Zašto se nije moglo sačekati mišljenje Venecijanske komisije. Doveli ste nam samo jedinog kandidata da biramo, tako da nemamo šta birati", rekao je Mešalić.