Višković savjetuje kako do novca: Uzmite telefone, pravite te botove i zarađujte

.
Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković je komentarisao zarade blogera u Bosni i Hercegovini kazavši da pojedini mogu pribaviti desetine hiljada maraka.

Višković je danas učestvovao na poslovnoj konfenerenciji "Izazovi i budućnost poslovanja" nakon koje se obratio novinarima.

Premijer RS-a je komentarisao uvođenje poreza blogerima i influenserima, te je pokušao objasniti kako oni zarađuju novac.

"Ja kad sam čuo da ljudi na tim botovima, na osnovu pregleda ili više ne znam čega, sviđa mi se ili ne sviđa, ostvare i po nekoliko desetina hiljada maraka na mjesečnom nivou. Dobro ste čuli, mogu vam navesti ime i prezime, a vi to savršeno znate. Onda vi treba da se zapitate šta vi radite. Uzmite mobilni telefon pravite te botove igrajte se i vi i pa zarađujte novac", kazao je Višković.

Ove izjave dolaze u trenutku kada EU i OESS upozoravaju da vlasti RS-a sistematski guše slobodu medija.

Izvršna direktorica ogranka Transparency International-a (TI) za BiH Ivana Korajlić kazala je kako postoji strateški pristup vlasti u RS-u da se uguši sloboda izražavanja i da se "pošalje poruka da samo onaj način razmišljanja i djelovanja koji propagiraju članovi vladajuće koalicije u RS može i smije biti javno prisutan".

Odmah nakon toga reagovao je upravo Višković, koji je kazao kako se kriminalizacija klevete pokazala potpuno opravdanom jer se uvodi odgovornost za javno izrečene tvrdnje.

Istakao je kako će njegova vlada "uvesti red" i na medijsku pozornicu te da će se onda tačno znati ko je novinar i šta su mediji, čime će se, kako tvrdi, smanjiti sadašnje zloporabe u javnom prostoru.

"Donijet ćemo najbolji zakon na svijetu takve vrste", kazao je Višković.

 

 

Foto: Screenshot: N1