Visoki zvaničnik Hamasa: Puštamo sve taoce u roku od sat ako Izrael prekine bombardovati Gazu

.
Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da je grupa spremna odmah osloboditi sve civile taoce - strane i izraelske - ako Izrael zaustavi svoje zračne napade na Gazu.

 

Zvaničnik Hamasa rekao je da bi taoci mogli biti oslobođeni u roku od sat vremena dok Izrael ispuni uvjete. Tvrdio je da sada nema sigurnog mjesta za oslobađanje talaca.

U zamjenu za oslobađanje izraelskih vojnika koji su držani kao taoci, zvaničnik Hamasa je rekao da Izrael mora osloboditi sve Palestince koji se drže u izraelskim zatvorima.

Zvaničnik Hamasa je također tvrdio da su SAD-e i Izrael već svjesni svojih uvjeta za oslobađanje civilnih talaca, jer ih je militantna grupa otkrila u razgovorima s čelnicima nekoliko arapskih zemalja.

Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom zračnom napadu na bolnicu El Ehli Baptist u Gazi, rekao je za Anadoliju portparol Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra

Na snimku sa lica mjesta vide se leševi u krugu bolnice.

Do zračnog napada došlo je 11 dana nakon početka sukoba Izraela s grupom Hamas, dok sve veći broj međunarodnih nevladinih organizacija i svjetskih lidera navodi da izraelska kampanja bombardovanja opkoljenog Pojasa Gaze, uključujući zdravstvene ustanove, kuće i bogomolje, krši međunarodno pravo i može predstavljati ratni zločin.

Hamas je objavio da je izraelsko gađanje bolnice "genocid".