Visoki zvaničnik NATO-a: Ukrajina bi mogla da se odrekne teritorije u zamjenu za članstvo

.
Ukrajina će možda morati pristati da se odrekne dijela teritorije koju trenutno kontroliše Rusija ako želi da se pridruži NATO-u, rekao je visoki zvaničnik Sjeveroatlantskog saveza.

 

Stian Jenssen, koji služi kao šef osoblja generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, govorio je norveškim medijima na panel diskusiji ranije danas.

Stoltenberg je dugo oprezno izbjegavao pitanja o tome šta bi Ukrajina mogla učiniti da okonča rat. Njegov stav je stalno bio da je na Ukrajini, a ne trećim stranama, da odluči kako i kada treba započeti pregovore sa Rusijom.

Ali, dao je naznake da Ukrajina zaista može imati put u NATO.

"Postoji značajan pomak u pitanju budućeg članstva Ukrajine u NATO-u. U svačijem je interesu da se rat ne ponovi. Rusija ima ogromne vojne muke i čini se nerealnim da mogu zauzeti nove teritorije", rekao je Stoltenberg.

"Sada je pitanje šta Ukrajina može da uzme nazad“, dodao je on.

Na pitanje norveškog lista VG da li Ukrajina mora ustupiti zemlju da bi postigla mir i zauzvrat dobila članstvo u NATO-u, Jensen je sugerisao da je pitanje već postavljeno unutar alijanse.

"Ne kažem da mora biti ovako", rekao je. "Ali to bi moglo biti moguće rješenje."

Ali, to rješenje bi bilo u direktnoj suprotnosti s ciljevima mira koje je sam predsjednik Zelenski iznio.

Jedna od 10 tačaka u njegovoj takozvanoj formuli mira uključuje vraćanje ukrajinskih granica na mjesto gdje su bile prije invazije. Ukrajinski predsjednik je jasno stavio do znanja da se o tome ne može pregovarati.