Vita plus je izdala na stotine lažnih diploma

asd
Cazinska škola, koju je zbog prodaje diploma Ministarstvo obrazovanja USK-a i zatvorilo, neće početi s radom, dok njene poslovnice u drugim kantonima niko i ne spominje

Nakon što je PU Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin pozvao svoje polaznike da im se jave radi nastavka daljeg školovanja i regulisanja statusa polaznika zbog, kako su naveli, “donošenja pravosnažne sudske presude od Kantonalnog suda Bihać koji je poništio nezakonitu zabranu rada Vita plus Cazin”, oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Podrška tužiocima

Ministarstvo demantuje “ove lažne navode, jer škola ne može i neće otpočeti s radom dok se ne završe započeti krivični postupci, koje vodi Tužilaštvo USK-a u predmetu kodnog naziva Pero”.
Ministarstvo obrazovanja ovim saopštenjem pruža punu podršku radu pravosudnih organa, Ministarstvo je zastalo sa upravnim postupkom u vezi sa postupkom oduzimanja licence za rad sve dok se predmet Pero ne rasvijetli pred nadležnim pravosudnim tijelima, naglašeno je.

Ministarstvo obrazovanja asistira Tužilaštvu čija komisija radi na analizi izdatih diploma

- Obrazovanje je temeljni stub društva i ekonomskog napretka, te zbog toga pozivamo sve važne aktere da daju podršku u izgradnji kvalitetnog sistema obrazovanja, jer borbom protiv korupcije u obrazovanju osiguravamo budućnost naše djece, naveli su iz Ministarstva, sugerirajući medijima na to da su trebali provjeriti kredibilitet objave Vita plus škole.
Saznajemo da se ovdje radi samo o centrali škole u Cazinu, dok njihove poslovnice u drugim kantonima niko i ne spominje.
Osnivača i vlasnika Admira Hadžipašića, protiv kojeg se vodi istraga, pitali smo za komentar.
- To je za Cazin samo. A inače sve je ovo komplikovana situacija, koju uopće ne bih komentarisao. Mogu samo reći da ovi što nam ovo rade nisu ni pročitali zakon, kazao nam je Hadžipašić, koji je inače pravnik po struci, bivši parlamentarac iz A SDA, koji je sve svoje političke dužnosti napustio neposredno prije izbijanja afere Pero.

Utvrđeno je postojanje dvostrukih i trostrukih matičnih knjiga tokom istrage u školi Vita plus Cazin

Postupajući tužilac u ovoj istrazi je Adnan Tulić, najpoznatiji mladi tužilac iz Bihaća, koji je dobio brojna priznanja za svoj rad.
Na poziv škole Vita plus da im se njihovi polaznici jave Tulić je reagovao na društvenim mrežama, kazavši da je ova ustanova medijima prezentirala neistinite informacije o tome da PU Centar za obrazovanje Vita plus Cazin počinje s radom.
On obrazlaže da je Sud u upravnom sporu ukinuo rješenje Ministarstva i vratio postupak na ponovno odlučivanje, ali ne i dozvolio rad škole jer za to Sud nije ni nadležan, već Ministarstvo obrazovanja.

Duple knjige

- Ministarstvo je dalo saopštenje iz kojeg jasno proizlazi da škola, za koju je dosad Tužilaštvo utvrdilo stotine krivotvorenih diploma u fazi istrage (kupljenih diploma), neće početi s radom dok traje istraga. Pored toga, komisija Ministarstva je utvrdila postojanje dvostrukih i trostrukih matičnih knjiga i niz drugih nezakonitih činjenica zbog kojih postoji osnovana sumnja da su u najvećem procentu diplome ove škole rezultat organiziranog kriminala, a što je Kantonalni sud u nekoliko svojih odluka dosad i potvrdio u stepenu osnovane sumnje. Istraga u ovom veoma obimnom i kompleksnom predmetu se dalje nastavlja, naveo je Tulić.