Vjerovali ili ne: U Hrvatskoj prodaju "burek sa sirom" posut šećerom

burek sa sirom
U Hrvatskoj se pravi, vjerovali ili ne - burek sa sirom posut šećerom.

 

Stvarno vas ne želimo provocirati, ni najmanje. Ova rasprava oko bureka i pite dosadila je već i bogu i vragu, iako znamo da će nas dio u komentarima razapeti. Kako zbog bureka sa sirom, tako i zbog šećera. Pa, ajmo ponoviti gradivo. Burek je tursko jelo od vučenog tijesta punjeno nadjevom po izboru. Meso, svježi sir i špinat najčešći su okusi koji se kriju u ovoj hrskavoj korici – ovako počinje tekst na Index.hr.

Burek na Dolcu u Zagrebu, onaj na pola stepenica s istočne strane, kultno je mjesto za sve ljubitelje dobrog bureka. Tamo je od 1987. godine, a prva lokacija proizvodno-ugostiteljskog obrta “Burek” bila je na Autobusnom kolodvoru.

Nikada u životu nisam jela bolji burek, a prvi sam pojela još kada sam bila u srednjoj školi… To je jednostavno najfiniji burek u gradu, burek s tradicijom. Želim im još puno godina rada i vidimo se, sretno i dalje.

Ma nikakvi ćevapi, pizza i slično ne mogu zamijeniti taj burek. Bila neki dan na Dolcu, i naravno da sam pojela najbolji burek u gradu.

Prefin, uvijek me podsjeti na djetinjstvo kada sam išla s tatom.

Burek koji se ovdje prodaje je klasični trokut, iako traju rasprave radi li se o četvrtini ili petini cijelog. Sočan, hrskav, a uvijek ćete ga na tanjuru dobiti narezanog na komadiće. Ovaj sa sirom košta 17 kuna, a jednako i onaj s mesom.

Šećer uz burek počeli su nuditi još prije 40 godina, nedugo nakon otvaranja prvog lokala na Autobusnom. Zapravo masa ljudi šećeri njihov burek sa sirom.