Vjetropark, najveća investicija na području USK-a vrijedna 120 miliona maraka

Na redovnoj sjednici održanoj u decembru prošle godine Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) donijela je Odluku o dodjeli koncesije za izgradnju vjetroparka na području grada Bihaća.

Koncesija je dodijeljena firmi "Ivicom Consulting“ iz Zagreba, a danas je u prostorijama Vlade Kantona potpisan ugovor između Vlade i „Ivicom Consulting" d.o.o. Zagreb, a kojim se uređuju odnosi između stranaka u vezi sa ugovorom dodjele koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5MW na području Grada Bihaća, na lokalitetu Teočak.

- "Vjetropark na području Bihaća, projekat u čiju realizaciju danas krećemo najveća je investicija na području ovog Kantona, vrijedan oko 120 miliona maraka. Ovo je drugi vjetropark na području Bosne i Hercegovine, a prvi veliki projekat ovog saziva Vlade Kantona", kazao je premijer Mustafa Ružnić nakon današnjeg potpisivanja.

- "Ovo je poruka da će Unsko-sanski kanton, kad je u pitanju privreda i privredni razvoj, krenuti uzlazno da bude Kanton broj jedan. Vlada Kantona partnerski se stavila na raspolaganje investititoru i tako će nastupati u svim ozbiljnim razgovorima za pokretanje investicija na ovom području", poručio je premijer Ružnić.

Ukoliko spomenuti projekat bude uspješan, Unsko-sanski kanton bi postao nezavisan kada je u pitanju nabavka, odnosno snabdijevanje električnom energijom.