Vlada FBiH donijela odluku o kupovini zgrade Energoinvesta u Sarajevu

Danas je u Sarajevu održana 151. sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je doneseno nekoliko odluka među kojima je i ona o kupovini zgrade Energoinvesta u Sarajevo za trajni smještaj Vlade, te odluka da je izgradnja poddionice od tunela Kvanj do Bune na Koridoru Vc od javnog interesa za FBiH.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o leasingu, s ciljem njegovog usaglašavanja s novim Zakonom o bankama, Zakonom o Agenciji za bankarstvo i Zakonom o faktoringu, odnosno do usuglašavanja odredbi koje se tiču kupoprodaje plasmana i nadzora. Novim rješenjima je obuhvaćeno i utvrđivanje nadzora nad bankama u slučaju da pružaju usluge financijskog leasinga. U praksi se, također, ukazala potreba za izmjenom odredbe u Zakonu o leasingu koja regulira raskid ugovora. Naime, jasnija definicija omogućava korisnicima leasinga ispravno razumijevanje njihovih prava nakon raskida ugovora.

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. Ovaj zakon uređuje postupak i uslove sticanja statusa organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, njihovih reprezentativnih organizacija, područje, svrhu i ciljeve djelovanja, zadatke, vođenje registra organizacija, finansiranje, te druga pitanja od značaja za funkcionisanje organizacija na nivou općina, kantona i Federacije BiH. 

Organizacija osoba sa invaliditetom (OOSI) je udruženje koje okuplja osobe sa istom vrstom invaliditeta, urođenog ili stečenog van ratnih okolnosti, kao i ono koje okuplja osobe sa statusom invalida rada, bez obzira na vrstu invaliditeta, i djeluje u interesu svoga članstva i u javnom interesu, na svim područjima od značaja za njihov položaj definiran Konvencijom UN-a o pravima osoba sa invaliditetom.
Organizacija civilnih žrtava rata (OCŽR) je udruženje koje okuplja osobe sa utvrđenim statusom civilne žrtve rata i djeluje u interesu svoga članstva i u javnom interesu, na svim područjima definiranim Konvencijom i drugim od značaja za njihov položaj.

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku uputila sedam prijedloga zakona o uspostavi gradova Gračanica, Visoko, Ljubuški, Gradačac, Čapljina, Srebrenik i Živinice, za što su ove sadašnje općine ispunile uvjete iz članka 5. stavak 2. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH. Teritorij novih sedam gradova čine sva naseljena mjesta koja su se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalazila u okviru ovih općina na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Danas je prihvaćeno zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta poboljšanje energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica od 10.000.000 eura. Osnovni cilj projekta je izgradnja novog termoenergetskog bloka, mašinske instalacije i utopljavanje objekata Kantonalne bolnice Zenica.

Ujedno, Federalna vlada je dala saglasnost da Federacija BiH za ovaj projekat prihvati grant namijenjen za finansiranje projekta po Ugovoru između BiH i EBRD-a, a koji se odnosi na investicijski grant iz Regionalnog programa za energetsku efikasnost za zapadni Balkan (REEP) u iznosu od 1.000.000 eura.

Današnjom Odlukom, Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu financija dala suglasnost za pretvaranje njenih potraživanja u dionički kapital Union banke d.d. Sarajevo, u iznosu od 10.000.000 KM, putem zatvorene emisije dionica. Ova sredstva predstavljaju nedospjela potraživanja Federalne vlade po osnovi Ugovora o kreditu po subordiniranim uvjetima zaključenim 22.10.2014. između Vlade i Union banke.

Povećanje kapitala omogućava nastavak zajedničkog projekta - kreditne linije za mlade do ukupnog fonda od 30 miliona KM. Uz novouloženih 10.000.000 KM, povećanje kapitala omogućava Union banci odobravanje sredstava od 20 millijuna KM, što dovodi do jačanja njezina potencijala i aktivnijeg udjela na tržištu, te rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovništva s direktnim utjecajem na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji.

Federalna vlada donijela je Odluku kojom utvrđuje da je izgradnja poddionice od tunela Kvanj do Bune na Koridoru Vc u dužini od 5,2 km od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine. Korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju ovog objekta je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, te mu je Odlukom naloženo pokretanje ekspropriacionog postupka. Autoceste FBiH će, također, u skladu s Planom poslovanja za 2018. godinu, osigurati sredstva za ovaj projekt.
Usvojen je Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period od 2019. do 2021. godine, koji će biti upućen Parlamentu FBiH radi informiranja i objavljen na web-stranici Federalnog ministarstva finansija.

Kako je u DOB-u navedeno domaća tražnja bi, kroz privatnu potrošnju i investicije, trebala biti glavni pokretač ekonomskog rasta. Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova, broja zaposlenih i prihoda od izvoza, trebalo bi rezultirati povećanjem raspoloživog dohotka i privatne potrošnje. Tako se u 2018. godini u Federaciji BiH očekuje realni rast po stopi od 3,2 posto, u 2019. godini 3,3 posto, u 2020. godini 3,5 posto, a u 2021. godini rast od 3,8 posto.

Donesena je Odluka o izboru najpovoljnjijeg ponuđača za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Prema utvrđenom tekstu i kriterijima javnog poziva za kupovinu zgrade kojom će biti osiguran trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu, nakon provedenog postupka, kao najpovoljniji ponuđač odabran je Energoinvest d.d. Sarajevo.

Podsjetimo, rok za dostavljanje ponuda istekao je 30. juna 2018. godine, a kako nam je potvrđeno iz Vlade Federacije BiH na javni poziv prijavila se samo firma Energoinvest d.d. Sarajevo koja je dala ponudu od 54 miliona KM.