Vlada FBiH i poslodavci: Dogovorene mjere za pomoć privredi

vlada
Ovdje se radi o pet sektora, ne računamo zdravstvo, jer je ono u potpunosti državna grana, i nastavit ćemo pomagati kao i do sada, pojasnio je Novalić

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministri sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH. 

Tema razgovora bili su reformski zakoni iz sfere fiskalne politike.

Premijer Novalić kazao je nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca kako će Vlada FBiH pomoći poslodavcima.

- Ovdje se radi o pet sektora, ne računamo zdravstvo, jer je ono u potpunosti državna grana, i nastavit ćemo pomagati kao i do sada – istakao je Novalić.

Dodao kako će svi oni koji dobiju subvenciju ta sredstva morati i opravdati.

- Do kraja oktobra ili sredine novembra trebalo da se realizuje ono što je danas dogovoreno – istakao je Novalić.

Premijer FBiH Fadil Novalić i ministri sastali su se s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH

Rasim Bajrović, iz udruženja hotelijera, je kazao kako je ovo jedna očekivana pomoć Vlade FBiH kako bi se sačuvala radna mjesta.

- Prihodi ove godine su pali za oko 90 posto, i zahvaljujem se Vladi i premijeru koji su zaista ušli u suštinu problema i razumiju ga skoro kao i mi. Obzirom da su granice bile zatvorene imali smo pad od 90 do 95 posto, ali uz ovu pomoć i otvorene granice očekuje da će od aprila naredne godine krenuti oporavak – istakao je Bajrović. 

Safudin Čengić ispred Udruženja poslodavaca je istakao kako je ova odluka Vlade izuzetno važna za sve grane privrede koje su imale ogroman pad u proteklim mjesecima.

- Očekujemo da ovo bude što prije, jer su sredstva potrebna za održavanje likvidnosti privrednih subjekata i radnih mjesta. Očekujem da ovaj primjer Vlade FBiH slijede i kantoni, kako bi mogli normalno funkcionirati – naglasio je Čengić.