Vlada FBiH izdvojila 36,55 miliona maraka za zdravstvo

Vlada FBiH danas je usvojila četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih oblasti zdravstva, u ukupnom iznosu od 36,55 milijuna maraka.

U prvom slučaju je riječ o dva milijuna maraka namijenjenih osiguranju usluga su definiranih Odlukom o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije BiH u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Program vrijedan 28,5 milijuna maraka predviđen je za financiranje nabavke lijekova i medicinskih sredstava, pružanje zdravstvenih usluga i provedbu programa Federalnog fonda solidarnosti. Od tog iznosa za osiguravanje prava na zdravstvene usluge namijenjeno je 11 milijuna, a 17,5 milijuna za osiguravanje prava na lijekove i medicinska sredstva.

Usvojen je i program kojim će za zdravstvenu zaštita Roma u Federaciji BiH biti osigurano 50.000 maraka. Na taj način predviđeno je pružanje adekvatne zdravstvene zaštite osobama romske nacionalnosti koje nemaju stalno prebivalište, odnosno boravište u FBiH, pod jednakim uvjetima kao i za ostale grupacije pučanstva koje su izložene povećanom riziku obolijevanja.

Četvrtim programom za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH predviđeno je šest milijuna maraka, a taj iznos će u jednakom dijelovima od po dva milijuna biti raspodijeljen Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.
 

Raspodjela prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću

 Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, odobrila raspodjelu dijela prihoda od 434.500 maraka uplaćenih u Proračun FBiH u 2018. godini, a ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Iznos od 108.225 maraka namijenjen je za financiranje 19 programa i projekta iz oblasti "Zaštita prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja", a 326.275 maraka za 57 programa i projekata iz oblasti "Učestvovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki".

Korisnici sredstava odabrani su nakon provedene javne natječajne procedure i s njima će Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti , najkasnije u roku od 30 dana, sklopiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
 

BDP Federacije BiH u 2018. godini porastao za 3,3 posto

Federalna vlada danas je usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za razdoblje 2020.-2022. godina.

U tom dokumentu navedeno je kako je Bosna i Hercegovina, prema prvim procjenama, u 2018., u odnosu na 2017. godinu, ostvarila rast od 3,3 posto, koji je bio potaknut jačanjem domaće potražnje i povoljnim kretanjima u međunarodnom ekonomskom okruženju.

U 2019. godini se očekuje daljnji rast BDP-a po stopi od 3,1 posto, te u razdoblju od 2020.-2022. godine po stopama od 3,7 posto, 3,8 posto i 4 posto, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Prema preliminarnim procjenama, a na osnovu objavljenih priopćenja Federalnog zavoda za statistiku, BDP Federacije BiH je u 2018. godini iznosio 21,2 milijardi maraka i realno je veći za 3,5 posto u odnosu na 2017. godinu.

Usprkos projekcijama usporenog rasta u Europskoj uniji, u Federaciji BiH se u 2019. godini očekuje nastavak ekonomskog rasta, po nešto sporijoj stopi u odnosu na prethodno razdoblje, u iznosu od 3,7 posto.

Očekivani rast najznačajnije uporište imat će u očekivanom porastu privatne i javne potrošnje, uslijed višegodišnje provedbe politike fiskalne konsolidacije te porastu ukupnih (privatnih i javnih) investicija. U razdoblju 2019.-2022. godina u Federaciji BiH se očekuje rast BDP-a po stopama od 3,7 posto, 3,8 posto, 4 posto i 4,2 posto.

Ključne aktivnosti u sferi fiskalne politike prvenstveno podrazumijevaju djelovanje u pravcu stvaranja povoljnog i stabilnog poslovnog okruženja, atraktivnog za povećan priliv i domaćih i stranih investicija, kao glavnog generatora projiciranog srednjoročnog makroekonomskog rasta.

Pravac djelovanja u segmentu politike upravljanja javnim rashodima u narednom srednjoročnom razdoblju karakterizira prvenstveno namjera provedbe aktivnosti s ciljem postizanja fiskalne discipline te ograničavanja tekuće potrošnje u funkciji jačanja ulaganja u kapitalne projekte i javne investicije.

Ukupan dug u Federaciji BiH je na kraju 2018. godine za 219,7 milijuna maraka manji u odnosu na prethodnu godinu i čini približno 26 posto BDP-a FBiH, s većinskim učešćem vanjskog duga.

Strategijom upravljanja dugom FBiH za razdoblje 2019.-2021. definirani su ciljevi upravljanja njime, koji će i u narednom razdoblju predstavljati prioritet, imajući u vidu potrebe Vlade Federacije BiH da, uz održavanje prihvatljive razine rizika, te srednjoročnih i dugoročnih troškova financiranja, osigura financijska sredstva za tekuće potrebe i investicijska ulaganja, kao i da nastavi aktivnosti na razvoju domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

Očekuje se da će poduzimanje mjera i aktivnosti s navedenim ciljevima rezultirati nastavkom stabilizacije sistema javnih financija u Federaciji BiH u narednom srednjoročju, stoji u priopćenju.

Završena 180. sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici koja je održana u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti više prava na osnovu ovog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije umirovljenje i duži godišnji odmor po osnovu učešća u oružanim snagama i druga prava.

Uz ta prava, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Uz Prijedlog zakona, Federalnom parlamentu bit će upućen i Prijedlog rebalansa Proračuna FBiH za 2019. godinu.

Danas su usvojena četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih zdravstvu, u ukupnom iznosu od 36.550.000 maraka. Od tog iznosa je program vrijedan 28.500.000 maraka predviđen za financiranje nabavke lijekova i medicinskih sredstava, pružanje zdravstvenih usluga i provedbu programa Federalnog fonda solidarnosti. Za osiguravanje prava na zdravstvene usluge namijenjeno 11.000.000 maraka, a 17.500.000 maraka za osiguravanje prava na lijekove i medicinska sredstva.

Za osiguranje usluga definiranih Odlukom o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije BiH u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH namijenjeno je 2.000.000 maraka, a po 2.000.000 maraka bit će raspoređeno kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Federalna vlada danas je usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za razdoblje 2020.-2022. godina.

U tom dokumentu navedeno je da je BiH, prema prvim procjenama, u 2018., u odnosu na 2017. godinu, ostvarila rast od 3,3 posto, koji je bio potaknut jačanjem domaće potražnje i povoljnim kretanjima u međunarodnom ekonomskom okruženju. U 2019. godini očekuje se daljnji rast BDP-a po stopi od 3,1 posto, te u razdoblju od 2020.-2022. godine po stopama od 3,7 posto, 3,8 posto i 4 posto.

Federalno ministarstvo financija upoznalo je Vladu FBiH s pokazateljima iz konsolidiranog izvještaja o izvršenju proračuna FBiH, kantona i općina, financijskih planova izvanproračunskih fondova FBiH za razdoblje siječanj - ožujak 2019. godine.

Prihvativši informaciju o primjeni Liste invaliditeta Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH danas je naložila direktoru i Upravnom odboru Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da imenuju Komisiju sa zadatkom da pristupi sačinjavanju nove Jedinstvene liste invaliditeta i usklađivanju Pravilnika o kriterijima i postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja.

Vlada FBiH usvojila je i informaciju Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije o provođenju odluka o financijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH za 2018. Godinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.