fbpx Nezavisni blok podržava inicijativu ''Slobodni za praznike"

Nezavisni blok podržava inicijativu ''Slobodni za praznike"

Home

Nezavisni blok podržava inicijativu ''Slobodni za praznike"

Odbijanjem inicijativa koje štite radnike i poboljšavaju ukupni poslovni ambijent, Vlada FBiH šalje poruku da postoji samo za odabrane.

Inicijative i mjere Nezavisnog bloka koje se odnose na rasterećenje i unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje plata i poboljšanje statusa radnika, a koje je poslanik u Parlamentu FBiH Amer Obradović uputio Vladu FBiH, nažalost su odbijene. Radi se o inicijativama koje se odnose na priznavanje uplaćenih doprinosa u staž po osnovu ugovora o djelu, ukidanje poreza na dohodak do 600 KM mjesečno, te promjenu obračuna osnovice za obrte i srodne djelatnosti u poljoprivredi i šumarstvu kao i za poduzetnika koji obavlja djelatnost trgovca pojedinca, a koja se stalno povećava zbog rasta prosječne plate u FBiH. Vlada FBiH je odbijanje ovih važnih mjera obrazložila ''parlamentarnom procedurom'' i ''usklađivanjem sa drugim propisima''…  

            ''Nažalost, Vlada FBiH ekspresno djeluje kada treba građanima povećati cijenu plina. Danas  u medijima možemo pročitati da je jedan trgovinski lanac ostvario dobit od skoro 100 miliona KM, a radnici moraju raditi vikendom, za praznike itd, uz minimalne plate. Vlada, naravno, treba osigurati zdrav poslovni ambijent, ali i zaštititi radnike. Odbijanjem inicijativa koje štite radnike i poboljšavaju ukupni poslovni ambijent, Vlada FBiH šalje poruku da postoji samo za odabrane. Lično ću se zalagati da radnici imaju poštene uslove za rad i adekvatne plate, te s tim u vezi podržavamo i protest ''Slobodni za praznike!'' kojeg organizira Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH'' izjavio je Amer Obradović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

 

            ''Nezavisni blok  se kroz svoju kampanju zalagao za društveno-odgovorne politike i bolja prava svih građana BiH. Od samog početka se zalažemo za bolja primanja radnika, a samim tim i njihova prava su danas nažalost na najnižem nivou'', izjavio je Edib Smolo, generalni sekretar Nezavisnog bloka.       

Objavio: Pon, 29/04/2019 - 15:22
Back to top