Hadžić-Bećirspahić: Vlada FBiH treba osigurati novčanu pomoć policiji i zdravstvu USK

Usaglašeno je da nam je potrebno četiri miliona maraka, to je minimalno što Federalna vlada treba osigurati za pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova USK i Ministarstvu zdravstva USK.

U okviru priprema za tematsku sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, federalni zastupnici s područja Unsko-sanskog kantona na sastanku s predstavnicima kantonalne Operativne grupe za migrantsku krizu usaglasili su devet zaključaka o kojima će raspravljati na sjednici.

Kako je za Avaz.ba kazala zastupnica SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić, ispostavilo se da je migrantska kriza problem samo Krajine, koja je svakodnevno preživljava, a koja je uveliko eskalirala.

- Očekujemo pomoć od Federalne vlade i Parlamenta. Jednim od zaključaka definirana su finansijska sredstva. Na osnovu informacija Operativne grupe, usaglašeno je da nam je potrebno četiri miliona maraka, to je minimalno što Federalna vlada treba osigurati za pomoć Ministarstvu unutrašnjih poslova USK i Ministarstvu zdravstva USK, tj. Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” i domovima zdravlja – kazala je Hadžić-Bećirspahić, prenosi Dnevni avaz.

Zaključcima se i od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva sigurnosti BiH traži da poduzmu određene mjere.

- Imamo situaciju da hrvatska policija vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu, čak i migrante koji nikada nisu ni bili u Bihaću, tako da smo zatražili od Vijeća ministara BiH da se sastane sa Vladom Hrvatske i da vide na koji način da riješe taj problem.

Usvojenim zaključcima osuđen je i govor mržnje prema migrantima, a pred federalnim zastupnicima naći će se inicijativa Hamdije Abdića (SDA) u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojima se traži da veći dio prihoda ide za Bihać i Veliku Kladušu jer su to, grad i općina koji su najviše pogođeni migrantskom krizom.

- Očekujemo da se izmjenom tog zakona namiri šteta koja je nanesena Bihaću i Velikoj Kladuši – poručila je Hadžić-Bećirspahić.