Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branilaca i njihovih porodica

Vlada FBiH danas je na sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Vladu Federacije BiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru.  

Pri njegovom utvrđivanju istaknuto je da postoji neodložna potreba za hitnim sistemskim rješavanjem prava demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Ovim zakonom uređuju se prava, uvjeti i postupak za ostvarivanje prava demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica. Demobilisanim braniocem, prema ovom zakonu, smatra se pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutrašnjih poslova, koji je učestvovao u pripremama za odbranu i u odbrani Bosne i Hercegovine u periodu od 18. 9. 1991. do 23. 12. 1995. godine. Demobilisanim braniocem dobrovoljcem smatra se i lice koje je kao maloljetno dobrovoljno stupilo u Oružane snage u ovom periodu.

 

Pod uvjetima utvrđenim ovim zakonom oni mogu ostvariti 15 određenih prava, a između ostalih i pravo na borački dodatak.