Vlada Kantona Sarajevo dodijeliće 120 hiljada KM za izgradnju Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu

.
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić razgovarali su danas u Sarajevu o gradnji Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu, za što je Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojilo 120.000 KM.

“Podržati projekt gradnje Muzeja 505. viteške brigade u čast našeg heroja Izeta Nanića je odgovoran potez. Kultura sjećanja i pamćenja je nešto što moramo ostaviti generacijama koje dolaze iza nas”, rekao je ministar Avdić, najavljujući nastavak saradnje sa manjim, ali vrlo bitnim sredinama u BiH, kakva je i Bužim.

Prema riječima načelnika Nanića, projekt bi trebao biti realiziran u ovoj godini. “Sa porodicom generala Izeta Nanića dogovorili smo da poklone zemljište za izgradnju Muzeja. Do 6. aprila očekujemo i završetak glavnog projekta, koji će tada biti dodijeljen Općini Bužim. Nakon toga, očekujemo raspisivanje tendera za izvođača radova. Ove godine obilježavamo jubilarnu tridesetu godišnjicu od osnivanja jedne od najboljih jedinica Armije R BiH i to će svakako biti najbolji rođendanski poklon našim vitezovima.

Danas sam uvjeren da institucije ove države čvrsto stoje iza časne i herojske borbe bužimskih vitezova, a Muzej brigade će zauvijek ostati kao trajne sjećanje na tu borbu generacijama koje dolaze “-istakao je načelnik Nanić.

Na kraju se načelnik Nanić zahvalio Vladi KS koja je prepoznala važnost ovog projekta, te naglasio kako očekuje potpisivanje sporazuma i protokola oko transfera sredstava na račun općine Bužim u narednim danima.