Vlada nema viziju za lokalnu samoupravu u KS

Home

Vlada nema viziju za lokalnu samoupravu u KS


U toku je javna rasprava o amandmanima na Ustav Kantona Sarajevo koji se tiču nadležnosti lokalnih zajednica, tim povodom oglasio se Irfan Čengić dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad i generalni sekretar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

"Iz samog obrazloženja amandmana se vidi da su to loša i polovična rješenja jer jasno stoji da je za njihovo provođenje potrebno usvojiti Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o pripadnosti javnih prihoda, a to su zakoni koji 11 godina nisu usvojeni.
Općine su jedini nivo vlasti u BiH koji funkcioniše, a Vlada KS u trećoj godini mandata još uvijek nema viziju za uređenje lokalne samouprave u KS. Umjesto što nudi polovična i loša rješenja treba ponuditi sistemsko rješenje i javnu politiku koja će sadržavati jasnu podjelu nadležnosti i uređenja lokalne samouprave u KS
", ističe Irfan Čengić.

On smatra da Grad Sarajevo mora dobiti veće nadležnosti, ali i gradonačelnika i gradsko vijeće koje će birati građani, a ne trgovina rukama.

"Javna politika koju Vlada treba ponuditi treba riješiti pitanje Grada Sarajeva, nadležnosti općina ali i komunalnu privredu. Komunalna privreda je izvorna nadležnost lokalnih zajednica, međutim zbog specifičnosti Kantona Sarajevo najbolje rješenje je Sarajevski holding čiji bi vlasnici bile općine, grad i kanton" pojašnjava Čengić.

Ponuđeni amandmani ne rješavaju sve presude Ustavnog suda kojima je utvrđeno da Kanton krši pravo na lokalnu samoupravu grada i općina u sastavu KS. SDP BiH je i ranije upozoravao da se odluke Ustavnog suda moraju provesti, te da Kanton više ne smije biti maćeha gradu i općinama.

Tagovi
Objavio: Sat, 03/06/2017 - 15:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top