Vlada odobrila poslodavce: Nema novih stranih radnika, uzmite penzionere

Ministarstva rada i mirovinskog sistema pozvali su poslodavce da najprije iskoriste domaću radnu snagu te poručili da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtjev za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

"- Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu - odgovorilo je Ministarstvo na apel Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske udruge turizma (HUT) da vlada hitno donese odluku o povećanju kvota za uvoz radnika jer je, tvrde, zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona."

Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom je trenutku oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni, prenosi Hayat.ba.

"- Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu -ističe Ministarstvo koje stalno prati situaciju na tržištu rada."


I penzioneri mogu raditi u turizmu, kažu iz vlade 


Napominju da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu krenule prošle godine kada je HZZ anketirao sve u to vrijeme nezaposlene, od kojih je više od 20 hiljada iskazalo želju za radom u turizmu. 

Njih se početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojilo s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom, javlja Hina-

Osim toga, omogućen je rad penzionerima do pola radnog vremena, pa i tu postoji mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 penzionera iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, navodi se u saopćenju. 

Cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu, ističe Ministarstvo te napominje da će u slučaju potrebe, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, u najkraćem roku razmotriti zahtjeve za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika. 

Ove godine osigurano je preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika su pri kraju i ostalo je još oko 2100 dozvola. 

"- U postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutačno nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota" - navodi Ministarstvo. 

Javio se i Plenković O svemu se naknadno oglasio i Andrej Plenković. 

"- Vlada je spremna razmotriti povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, ali tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika - rekao je predsjednik vlade Andrej Plenković."

"- Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito u pojedinim dijelovima, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu nužno potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano - rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja na margini sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u saboru."

Podsjetio je da je vlada jesenas utvrdila kvotu od 65 hiljada radnih dozvola za strance, to jest državljane trećih zemalja koje nisu članice EU-a. Ta je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj historiji, rekao je Plenković. 

"- U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane - rekao je i dodao kako "postoje signali" hotelijera da su na rubu trenutnog kapaciteta i da žele dodatno povećanje kvota Rekao je i da je vlada bilo "vrlo izdašna" udvostručivši kvote za strane radnike u odnosu na 2018. godinu."

"- Analizirat ćemo. Naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su trenutno nezaposleni iskoristi ovaj povoljan trenutak, gdje na tržištu rada praktički svako onaj ko želi raditi u ovom trenutku može dobiti posao. To je naš stav i mi ga čak, na neki način, dijelimo sa sindikalnim centralama, jer bismo htjeli da što više naših nezaposlenih ljudi iskoristi ovu priliku" - rekao je Plenković. 

Dodao je kako je očito da se u pojedinim segmentima događa da su radna mjesta oglašena, a unatoč tako velikom broju registriranih na HZZ-u, "nema konkretnih aplikacija".