Vlada, poslodavci i sindikati: Izmjene i dopune zakona o radu u trouglu

Radnik
- Proglašenje stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH, uzrokovane pandemijom koronavirusa, većina poslodavaca je pokušala iskoristiti za izmjene i dopune Zakona o radu Federacije BIH, uz kako kažu sindikalisti, svesrdnu podršku federalne vlasti, te tako potpuno izvršiti devastaciju radničkih prava. Takve izmjene i dopune, Savezu samostalnih sindikata BIH apsolutno su neprihvatljive, kazao je za našu kuću predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović, a čime se u potpunosti složio i Muhamed Mahmutović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Unsko-sanskog kantona...

SARAJEVO/BIHAĆ, 2. maja - U Savezu samostalnih sindikata BIH izmjene i dopune postojećeg Zakona o radu, koje su poslodavci predložili Vladi Federacije a Vlada svesrdno prihvatila, nazvali su zakonom po slobodnoj volji poslodavaca.

Savez sindikata s Udruženjem poslodavaca i Vladom neće pregovarati o ovakvim izmjenama i dopunama i do sada ništa nije usaglašeno. Izmjene i dopune Zakona o radu nije trebalo donositi u vrijeme pandemije koronavirusa i ne po hitnom postupku, smatra Muhamed Mahmutović predsjednik SSS USK-a i dodaje da je ovim umanjen socijalni dijalog ako ga je uopće i bilo, između Sindikata, Vlade i Udruženja poslodavaca.