Vlada USK-a počela sa isplatom poticaja poljoprivrednicima

Vlada Unsko-sanskog kantona, preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, započela je danas isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima.

Danas je uplaćeno 303 293 KM na račune korisnika kantonalnih poticaja koji posluju preko Unicredit banke, a u narednom periodu bit će nastavljene isplate po drugim bankama do ukupne isplate iznosa od 1,959 658 KM.

Premijer Mustafa Ružnić i resorni ministri usvojili su, 24. maja, na 39. sjednici Vlade Kantona, Prijedlog Odluke o vrsti, osnovnim kriterijima i načinu ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona u 2019. godini.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović ukazao je tada da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije donijela Odluku i Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu te na kašnjenje isplate federalnih novčanih podrški za prethodnu godinu, te je ocijenjeno nužnim krenuti u realizaciju novčanih podrški za poljoprivredu s kantonalnog nivoa.

Donošenjem ove Odluke omogućena je realizacija dvije vrste novčanih podrški u najkraćem roku, i to novčane podrške ostvarene na osnovu prava u ponovljenim postupcima prema ZUP-u i Sufinansiranje laboratorijskih pretraga kvalitete mlijeka i nabavke goriva za proljetnu sjetvu 2019.godine, što je prioritet zbog obavljanja proljetne sjetve koja je pri kraju. 

Premijer Ružnić i ministar Kulenović sa skupštinskim zastupnicima, od preuzimanja dužnosti, uključili su predstavnike poljoprivrednih proizvođača u odlučivanje o prioritetnoj problematici u ovoj oblasti  s ciljem kvalitetnog planiranja razvoja poljoprivrede.

Nisvet Jusić i Vildana Alibabić, zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona jedni su od najzaslužnijih za ovu odluku. Ovo dvoje zastupnika se od početka mandata posebno bore za prava poljoprivrednih proizvođača, te za bolje uslove rada istih.