fbpx Vlasenica: Na mezarju Rakita smiraj za još pet nevinih žrtava

Vlasenica: Na mezarju Rakita smiraj za još pet nevinih žrtava

Home

Vlasenica: Na mezarju Rakita smiraj za još pet nevinih žrtava


Posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata identifikovani su u Komemorativnom centru u Tuzli i na vječni smiraj bit će ispraćeni danas, kada će im biti klanjana dženaza i organizovan kolektivni ukop na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, potvrdio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Dodao je da je identitet žrtva utvrđen DNK analizom te da je riječ o osobama koji su 1992. godine ubijeni u etničkom čišćenju Vlasenice.

Posmrtni ostaci identifikovanih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015. godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih skeletnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan bašča na području Zvornika iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo, Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

Identifikovani koji će biti ukuponi danas su: Bešir Čamdžić, Jasmin Hurić, Mersad Dautović, Muradif (Rahman) Kolarević te Jakup (Rahman) Hrnjić.

Najmlađa identificirana žrtva je Jasmin Hurić. On je imao 16 godina kada je 1992. godine ubijen na području Zvornika

Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području općine Vlasenica ubijeno je 2.600 vlaseničkih Bošnjaka. Mnoge porodice još čekaju da se pronađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih, ali i da se pronađe kazna za one koji su odgovorni za ova zlodjela.

Za ratne zločine u tom dijelu BiH su osuđene tri osobe, Dragan Nikolić Jenki, osuđen je u Hagu, dok su Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar osuđeni u Sudu BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti. 

 

(Izvor: Fena)

Objavio: Sat, 22/04/2017 - 10:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top