Vlast je tu zbog para / Taj pokušaj, to je apsolutno licemjerno! - Znaju oni jako dobro koliko narod teško živi...!

.
Za smanjenje cijene goriva i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice nema većine i dogovora u državnom Parlamentu, ali kada je u pitanju povećanje plata, većina se za čas dogovori. Državni budžet za ovu godinu kojim se, između ostalog, predviđa povećanje plata političarima za 500 KM je usvojen.

NAKNADNA PAMET

Plate vojsci i policiji porast će za oko 80 maraka. Čim je povećanje usvojeno, od parlamentaraca koji su glasali za ovaj budžet uslijedili su pokušaji da se ograniči povećanje plata. Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH uputio je u proceduru zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da sačini i dostavi PSBiH na razmatranje i usvajanje prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim će se umanjiti za 12,4 posto koeficijent svim zaposlenim, imenovanim i izabranim licima u institucijama BiH koji imaju koeficijent 4,00 i više, zaključno sa članovima Predsjedništva BiH.

I zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene istog zakona, kojima se anulira i onemogućava povećanje plata parlamentarcima, članovima Predsjedništva, ministrima, savjetnicima i ostalim.

- To je apsolutno licemerno, taj pokušaj da se koriguje nešto što, naglašavam, nije greška. Nisu oni greškom sebi povećali plate toliko koliko su povećali. Nije reč samo o nemoralu, bahatosti... Oni se sa svog stanovišta ponašaju prirodno, oni su glasnici moći i mogu da rade šta god hoće. Njih je verovatno nekoliko poslanika koji jesu pošteni, odgovorni ljudi, uz reakciju javnosti dovelo sad u situaciju da na krajnje licemeran način pokušavaju pritisak javnosti i tih njihovih kolega neutralizirati, kaže Žarko Papić, analitičar i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

No, dodaje da je veliko pitanje hoće li od toga biti išta.

- Prvo, licemerno jeste, jer to se moglo uraditi u nultom momentu kad je pravljen budžet, a drugo, veliko je pitanje hoće li se išta od toga desiti ili će pojesti mrak tu ideju u smislu leto, vrućine, odmori... Stvar je puno ozbiljnija. Oni se ponašaju kao nova klasa, koja je vlasnica moći i može da radi šta god hoće. Znaju oni jako dobro koliko narod teško živi i oni teraju taj narod da teško živi da bi oni živeli što bolje mogu, naglašava Papić.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH, ističe da se ovdje ne radi o povećanju plata zaposlenim u policijskim agencijama.

ISTI LONAC

- Ovdje se radi o vraćanju na 2008, a o povećanju se radi parlamentarcima. Njima je povećanje, a mi smo se vratili nazad 14 godina, dok je sve poskupjelo 300 posto. Nismo nezadovoljni, ali da je moglo bolje, jeste. Svaka marka koju možemo izvući za golu egzistenciju je dobrodošla. Međutim, ovo je nedostižno i ovo je malo. Oni su mogli to uraditi na način koji je Sindikat predlagao, da učestvujemo u izradi zakona zaposlenih u policijskim agencijama, da ima policija svoj zakon. Međutim, nisu htjeli. Zato je ovo licemjerno od svih njih. Mi smo pisali svima. Svi su oni mogli, svaki parlamentarac je mogao učestvovati s nama u donošenju takvog jednog zakona koji bi se ticao zaposlenih u policijskim agencijama, pa i ostalih koji žele imati svoje zakone. Kad ste svi u jednoj kaši koja se zove Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, zato je došlo do ovog disbalansa. Evo, ni sada nije kasno da se priključimo, da donesemo svoje zakone, da se ovakve stvari ne bi dešavale, kazao je Krvavac.

 

Foto:Arhiv