Vlast u RS-u medije stavila pod svoju kontrolu, ako ih ne pridobiju onda ih kupe: Gdje je 30 miliona KM?

.
Ne može se preispitivati odluka o gašenju predajnika, stav je RAK-a, dok direktor BN TV pita gdje su milioni maraka odobreni za digitalizaciju

 

-Regulatorna agencija za komunikacije BiH je u potpunosti svjesna zabrinutosti predstavnika medijske zajednice da bi u ovom trenutku već započeto gašenje 171 analognog predajnika 26 javnih i komercijalnih TV stanica moglo ugroziti slobodu medija i pravo građana na pristup informacijama. Agencija odgovorno tvrdi da se to neće i ne može dogoditi iz razloga što u BiH, kao i u svim susjednim zemljama, preko 80 posto domaćinstava već ima pristup medijskim sadržajima koji se distribuišu putem kablovskih operatera i taj pocenat i dalje svakodnevno raste, kažu u RAK-u.

Jedna od TV stanica koja je na udaru gašenja je i BNTV, koja je, kako ističe direktor Vlado Trišić, na meti već deset godina.

- Nije to od jučer, jer vlast u RS-u je sve elektronske medije uglavnom stavila pod svoju kontrolu, a one koje nije mogla pridobiti je kupila, kaže Trišić.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH izdala je nalog za gašenje predajnika nekoliko TV stanica, a razlog je obrazložen još početkom jula riječima da je to međunarodna obaveza. Podsjećamo, Hrvatska je od naše zemlje zatražila da od 1. jula do 31. decembra počne fazno gašenje predajnika komercijalnih televizija, jer bi nastavak korištenja spornih predajnika ometao aktivnosti na uspostavi 5G mreže u toj zemlji.

OSTALI NA LEDINI

Da je riječ o gušenju slobode govora, rijetki će potvrditi, a Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, kako su naveli, nije u mogućnosti poduzeti nikakvu aktivnost s ciljem sprečavanja gašenja predajnika. Sve bi to u konačnici stvorilo određene smetnje kako javnim RTV sistemima, tako i ostalim TV stanicama. Draško Milinović, direktor RAK-a i bivši direktor RTRS-a, izdao je nalog za gašenje predajnika velikom broju TV stanica, među kojima i BN TV-u. U Sindikatu penzionera RS-a ne slažu se sa odlukom RAK-a da ukine program pomenute televizije, te pozivaju na bojkot plaćanja RTV takse. Direktor BN TV-a Vlado Trišić za Oslobođenje ističe da nije samo ljut i ogorčen na RAK nego i na brojne institucije u BiH koje “punih deset godina nisu ništa uradile da primijene pravila koja su na snazi u Evropi, a to je da se analogni signal transformiše u digitalni kada su u pitanju TV stanice u BiH”.

- Došli smo u situaciju da gasimo analogne predajnike, što je razumljivo, s obzirom na to da takvo emitovanje na teritoriji Evrope više ne postoji. Zemlje u okruženju, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, to su uradile prije pet godina tako što su formirale preko svojih javnih servisa jedinstven sistem za digitalno emitovanje u koje su ušle i komercijalne TV stanice. Kod nas se to nije desilo, tako da smo danas ostali maltene na ledini, bez ičega. Imamo samo MUX A koji funkcioniše u tri regije, Banjaluka, Sarajevo i Kozara, što je nedovoljno za teritoriju BiH, a koji su formirani tako da su u njih ušli samo privilegovani. To je slučaj na Kozari sa ATV-om, mada ne znam po kojem kriteriju. BN TV je javnom servisu RS-a uputila dosad dva dopisa sa dostavnicom i nijedan odgovor nismo dobili, kaže Trišić i dodaje da se Ministarstvo komunikacija BiH, RAK i javni servisi “već deset godina igraju ping-ponga, jedni drugima prebacuju krivicu, a vrijeme prolazi”.

U jednom od ranijih gostovanja na ATV-u, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je BN TV nazvao antisrpskom, kazavši da “narod protiv njih treba nešto da preduzme”.

- Gašenjem predajnika BN TV će izgubiti gledaoce u ruralnim područjima RS-a i dijela Federacije, ne samo mi nego i ostali mediji. Taj problem jedino mogu riješiti vlasti, javni servisi, tako što će ubrzati puštanje u funkciju MUX A i MUX B. Problem je u tome što su za to dobili novac. Oko 30 miliona KM je Vijeće ministara BiH dosad odobrilo za digitalizaciju u BiH, a mi nismo ni par koraka odmakli od toga, kaže Trišić.

Iz RAK-a ističu da Agencija ne može preispitivati odluku o gašenju predajnika za digitalno zemaljsko emitovanje, jer ona proizlazi iz ranije preuzete i ratifikovane međunarodne obaveze i standarda koji BiH dosad nije ispunila.

ZAMJENA TEZA

- Agencija ima obavezu direktnog provođenja svih važećih dokumenata Međunarodne unije za telekomunikacije, kao i obavezu integralnog upravljanja radiofrekventnim spektrom države. Budući da BiH nije ispunila globalno postavljeni rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje, koji je istekao još prije šest godina, zahtjevi susjednih regulatornih administracija za gašenje predajničkih lokacija analognih TV stanica iz BiH su potpuno očekivani i dugo najavljivani. Programi svih 26 TV stanica uključeni su u programsku listu kablovskih operatera u BiH, što nedvosmisleno garantuje medijski pluralizam i pravo na slobodan pristup informacijama. Pojedinim medijskim napisima i saopštenjima izdatim proteklih dana pokušavaju se zamijeniti teze i Agencija fokusirati kao dežurni krivac zbog očekivanih problema koji su nastali u tranzicionom periodu gašenja signala. Agencija nema nadležnost da odlučuje o ulasku TV stanica u kapacitete MUX A, koji su dodijeljeni javnim RTV servisima. U odgovorima na pojedinačne zahtjeve komercijalnih i javnih TV stanica, Agencija ih upućuje na javne RTV servise - BHRT i RTRS, te pritom jasno naglašava da će dati saglasnost na svaki prethodni dogovor postignut sa javnim RTV servisima za ulazak u raspoložive kapacitete multipleksa, saopćavaju iz RAK-a.