Vlast u TK izglasala dječiji dodatak: Majke ogorčene poručuju da je 20 KM sramotno

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o visini dječijeg dodatka za porodice koje su u stanju socijalne potrebe te će one majke s jednim ili dvoje djece primati 20 KM mjesečno po djetetu, dok će one koje imaju troje ili više djece po jednom mališanu dobijati po 40 maraka.

Međutim, nezaposlene majke smatraju da je ovaj iznos nedostatan, jer se ne mogu zadovovoljiti ni osnovne potrebe djeteta.

Kantonalna vlada donijela je odluku o visini dječijeg dodatka kojim se utvrđuje iznos za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi sedam posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu.

Prema ovoj odluci, dodatak će iznositi 20 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice s troje i više djece, za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 40 maraka po svakom mališanu iz te porodice.

Živiničanka Elvira Mulabdić je nezaposlena majka sedmero djece, od kojih četvero ide u školu. Osim što je iznos od po 40 KM za njenu porodicu nedovoljan, Mulabdić nam kaže i da je problem što mjesečne isplate dodataka nisu redovne.

"Vjerujte da više i ne mogu računati za koji mjesec dobijamo dodatke. Posljednji put sam se porodila prije 11 mjeseci, a problem je što mi je beba bolesna. Za liječenje mjesečno nam treba 400 KM, a to suprug i ja ne možemo osigurati, jer smo oboje nezaposleni. Četvero djece mi ide u školu, a sav dodatak koji dobijemo može biti jedino za to da im se sendviči svaki dan pripreme", rekla je Mulabdić za Klix.ba, naglasivši da njena porodica iz dana u dan jedva sastavlja kraj s krajem.

Dragana Jaganjac iz Tuzle nezaposlena je majka jednoipogodišnjeg sina, a kako nam je rekla, 20 maraka je nedovoljno i za kupovinu dječijih pelena.

"Iznos dječijeg dodatka je zaista nedovoljan, jer za ovaj iznos možemo kupiti samo nekoliko litara mlijeka ili eventualno kremu za bebu. Očekivala sam da će nadležni imati više sluha za porodicu poput naše", rekla nam je Jaganjac.

Za razliku od naših sagovornica, majke koje su se tek porodile u narednom periodu mogle bi ostvariti naknadu u svrhu prehrane djeteta do šest mjeseci, u iznosu od 77 KM mjesečno po djetetu. 

Da bi ostvarile ovu pomoć njihovi prihodi po članu domaćinstva ne mogu prelaziti iznos od 25 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine.

"Pravo iz prethodnog stava isplaćivat će se u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta", rečeno je iz Vlade TK.

Iz Kantonalne vlade je naglašeno da je utvrđena i visina naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od jednu marku po djetetu, po danu redovnog prisustva nastavi, kao i da je donesena odluka kojom je utvrđena jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 153 KM.

S druge strane, Vlada TK donijela je i odluku kojom se utvrđuje visina naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu u iznosu od 331 KM, prenosi Klix.