Vlasti u BiH se ne mogu dogovoriti čija je nadležnost uklanjanje sporne table sa hrvatske teritorije

Tabla
Početkom septembra Hrvatska je obavijestila BiH da se tabla koja upozorava na blizinu granice između ove dvije države nalazi unutar hrvatskog teritorija.

 

Oni su tada tražili da bude uklonjena, no nijedno državno ministarstvo u BiH ne smatra da je to njihova nadležnost.

Diplomatsku notu u kojoj hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ukazuje na grešku prilikom postavljanja pogranične table je Ministarstvo vanjskih poslova BiH po prijemu proslijedilo državnom Ministarstvu sigurnosti "na nadležno postupanje".

Ovo ministarstvo pak smatra da to nije njihova nadležnost i upućuje nas na Ministarstvo komunikacija i prometa BiH koje cijeni da uklanjanje ove table može biti u nadležnosti ili Ministarstva sigurnosti ili Ministarstva civilnih poslova.

Ministarstvo civilnih poslova nas ponovo vraća na Ministarstvo sigurnosti, a Granična policija BiH koja djeluje u okviru tog ministarstva problem prebacuje opet na Ministarstvo komunikacija i prometa.

Svako od ova četiri ministarstava je Klix.ba kontaktirao i tražio detaljne informacije o uklanjanju table i nadležnostima, ali niko nije prihvatio odgovornost za ovaj posao niti se čini da će taj posao završiti.

Od tri ministarstva smo dobili odgovor da je tabla na hrvatskoj državnoj teritoriji u nadležnosti Ministarstva sigurnosti, no ovo ministarstvo i njegova Granična policija i dalje "upiru" prstom u Ministarstvo komunikacija i prometa.

Granična policija BiH poručuje da table koje označavaju blizinu granične linije postavlja Ministarstvo prometa pa navode da je stoga i uklanjanje u njihovoj nadležnosti. Iz tog ministarstva ipak tvrde da oni nisu postavili spornu tablu, a naglašavaju i da nemaju ovlaštenje da uđu u teritoriju Hrvatske kako bi je uklonili. Kažu nam i da su Ministarstvo sigurnosti 10. septembra obavijestili, nakon provjere na terenu, o tome da oni nemaju ovlaštenje van graničnih prijelaza, uprkos tome Ministarstvo sigurnosti ne odustaje od tvrdnji.

Koplja se lome između dvije komisije - jedna je Komisija za granice koja je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti, a druga je Komisija za utvrđivanje granične linije koja je u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova.

U svom odgovoru za Klix.ba je Ministarstvo civilnih poslova BiH navelo da su "poslovi nadzora državne granice, postavljanja tabli/obavijesti o približavanju/prelasku državne granice, kao i kontrola režima kretanja, zaprečavanje nelegalnih putnih pravaca i sl. u cijelosti u domenu ingerencija Ministarstva sigurnosti BiH, te Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH i Granične policije BiH.

Ovo je poprilično konfuzan problem, no jedna stvar je sasvim jasna, a to je da saradnja među državnim ministarstvima u BiH ne funkcioniše i da se jednostavno ne zna šta je čiji posao. Zbog toga naši političari ne treba ni da se čude ni da se ljute kada nam neko "s vana" kaže da smo nefunkcionalna država. Građani su toga već odavno svjesni.