(VIDEO) Vlasti zatvaraju Vučjak, Mijatović osuđuje ponašanje hrvatske policije

Šokirana sam onim što sam vidjela u kampu, migranti borave u stravičnim uvjetima, kaže povjerenica Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Premještanje migranata iz prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća, nakon čega će taj kamp biti zatvoren, potvrdili su nakon sastanka ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Migranti bi, kako tvrde Mektić i Ružnić, privremeno trebali biti premješteni u centre Ušivak i Salakovac dok se ne adaptira vojarna Blažuj kod Sarajeva, kamo bi potom svi bili premješteni.

Al Jazeerin reporter Boris Gagić javlja da su "migranti i izbjeglice čuli da počinje izmještanje iz kampa u ponedjeljak, međutim, ne žele to prihvatiti niti ići u bilo koji drugi kamp unutar Bosne i Hercegovine". "Oni insistiraju da se otvori granica Evropske unije, odnosno granica sa Hrvatskom i da ih puste u bilo koju od članica EU-a", javio je Gagić.

Najavljeno zatvaranje Vučjaka pozdravila je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, koja će se sljedećih dana sastati s predstavnicima državne i federalne vlasti. Upozorila je da se u rješavanje migrantske krize trebaju uključiti svi kantoni, ali i Republika Srpska.

Kritika hrvatskoj policiji

Istovremeno, kritizirala je ponašanje hrvatske policije prema ilegalnim migrantima koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Mijatović je ovog tjedna posjetila Bosnu i Hercegovinu kako bi se uvjerila u trenutačne razmjere problema ilegalnih migracija i obišla sve izbjegličke kampove. Na završnoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu osudila je postupanje hrvatske policije, koje je nazvala neprihvatljivim. Posebice je osudila praksu tzv. push backa, odnosno "guranja" migranata natrag preko granice, javlja Hina.

"Brojni ljekari dali su mi konzistentne izjave o nasilju koje provodi hrvatska policija", kazala je Mijatović pred novinarima, dodajući kako postoji uznemirujuće velik broj svjedočenja o nasilju, zlostavljanjima migranata i pljačkanju njihove imovine. Kazala je kako je očito da je riječ o nečovječnom ponašanju i postupanju policije koje je protivno međunarodnom pravu i ljudskim pravima.

Taktiku "push back", koju primjenjuje hrvatska policija, opisala je kao kršenje Konvencije o ljudskim pravima, uključujući pravo na azil i zabranu mučenja.

'Migranti tražili da budem njihov glas'

Povjerenica Vijeća Europe kazala je kako je još u listopadu 2018. o tomu tražila pojašnjenja od predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića, a tvrdi kako se nakon toga "stanje samo pogoršalo". 

"Ovo ponovo spominjem upravo zbog toga jer se ništa nije dogodilo", kazala je Mijatović u Sarajevu.

Založila se za provedbu neovisne istrage o zlostavljanjima koje provodi policija kako bi počinitelji bili identificirani i sankcionirani.

Najavila je kako će pozorno nastaviti pratiti stanje ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini i regiji i djelovati na europskoj razini.

"Hoće li to dovesti do promjena pitanje je političke volje, a ne sredstava. Migranti s kojima sam se susrela tražili su od mene da budem njihov glas", kazala je Mijatović, dodajući kako to svakako kani uraditi.

'Nagurani u blatu na bivšoj deponiji odmah uz minska polja'

Mijatović, koja je i sama iz Bosne i Hercegovine, ovog tjedna posjetila je centre u toj zemlji u kojima su smješteni ilegalni migranti te se odlučno založila da se onaj na Vučjaku kod Bihaća odmah zatvori zbog nehumanih uvjeta koji tamo vladaju.

"Bila sam šokirana onim što sam vidjela na Vučjaku", ponovila je Mijatović. Podsjetila je kako je katastrofalnu situaciju vidjela i u kampovima u Grčkoj, no to je neusporedivo s Vučjakom, gdje su uvjeti života "stravični, izuzetno teški, sramotni". 

"Ljudska bića, uključujući maloljetnike, nagurana su u blatu na bivšoj deponiji odmah uz minska polja", opisala je Mijatović prizore koje je vidjela kod Bihaća.

Istaknula je kako sada očekuje da taj kamp bude zatvoren vrlo brzo, tim prije što nije riječ o mnogo ljudi nego o njih 500 do 600, za koje je moguće naći odgovarajući smještaj.

Kazala je kako je od ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića dobila jamstva da će se to uskoro i dogoditi. (Mektić se u međuvremenu sastao s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem te dogovorio da migranti početkom sljedećeg tjedna budu premješteni iz kampa Vučjak u druge prihvatne centre, te da se taj neformalni kamp zatvori.)

Broj migranata u BiH 'savladiv'

"U Bosni i Hercegovini ima 8.000 migranata. Je li to najveći problem ove države? Njima treba osigurati barem minimum onoga što su izbjeglice iz Bosne i Hercegovine imale '90-ih godina", kazala je Mijatović, dodajući kako je broj migranata u Bosni i Hercegovini "savladiv", a uz to je na raspolaganju i potreban novac u iznosu gotovo 40 milijuna eura, koji osigurava EU.

Ocijenila je kako je u Bosni i Hercegovini potrebna bolja koordinacija različitih razina vlasti, a upozorila je na činjenicu da Republika Srpska i nekoliko kantona u Federaciji BiH odbijaju preuzeti svoj dio odgovornosti. Smatra kako je to dokaz da očito nema političke volje jer neki žele raditi na rješavanju problema, dok drugi šire dezinformacije i strah među lokalnim stanovništvom.

"Pozivam političare da se suzdrže od takve stigmatizirajuće propagande", kazala je Mijatović, dodavši kako neki političari u Bosni i Hercegovini daju šokantne izjave o migrantima, spomenuvši člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kao "prvoga na popisu onih koji govore strašne stvari".

Time je aludirala na Dodikove ranije tvrdnje kako su među migrantima uglavnom osobe koje su teroristička prijetnja te kako ih u Bosnu i Hercegovinu netko namjerno dovodi da bi promijenio etničku strukturu zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije