fbpx VMBiH o pasošima i korištenju bosanskog jezika u RS-u

VMBiH o pasošima i korištenju bosanskog jezika u RS-u

Home

VMBiH o pasošima i korištenju bosanskog jezika u RS-u


Informacija o prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguranja pasoških knjižica jedna je od tačaka dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH.

Tenderska procedura

Ovu informaciju pripremilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a tiče se načina prevazilaženja situacije s mogućim nedostatkom knjižica od 21. marta za bh. građane kada ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem pasoških knjižica.Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Edim Nesimi potvrdio je ranije Feni da će ova agencija predložiti Vijeću ministara da se prije isteka tog ugovora zaključi ugovor o nastavku isporuke do okončanja tenderske procedure.U razgovoru za Fenu tada je izrazio je nadu da će bh. institucije učiniti sve kako procedura izdavanja pasoša ne bi bila blokirana, a u prilog tome ide i činjenica da će se ova tema naći pred ministrima Vijeća ministara.

Rad sigurnosnih agencija

Ministarstvo civilnih poslova pripremilo je za sjednicu Vijeća ministara i Informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u bh. entitetu Republika Srpska. O ovoj informaciji ministri su ranije raspravljali, ali se o njoj nisu izjašnjavali.Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za sutra nakon što je prošlosedmična odgođena zbog objektivnih razloga.Na dnevnom redu sjednice su i izmjene Zakona o upravi te prijedlozi odluka o usvajanju politike razvoja informacionog društva BiH do 2020. godine i o dopuni odluke o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza u BiH.Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog programa rada Obavještajno-sigurnosne agencije za ovu godinu te Nacrt godišnje platforme o obavještajno-sigurnosnoj politici za 2017. godinu.(Izvor: Oslobođenje.ba)
Objavio: Tue, 17/01/2017 - 16:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top