Vođa vehabija iz BiH Nusret Imamović uvršten među teroriste pod sankcijama EU-a

Prema dostupnim informacijama Imamović boravi u Libiji, kamo je pobjegao iz Sirije nakon vojnog sloma terorističke tvorevine Islamska država.

Radikalnog islamista iz Bosne i Hercegovine Nusreta Imamovića Europska je unija uvrstila na popis osoba koje su pod sankcijama zbog povezanosti s terorizmom, objavio je danas sarajevski "Dnevni avaz".

List podsjeća kako je Europska unija 15. siječnja objavila nov i dopunjeni popis na kojemu su imena 465 osoba pod sankcijama, a među njima je nekoliko stotina državljana Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Libanona, Francuske, prenosi Index.

Svi oni dovode se u vezu s terorističkim akcijama pa se tako na popisu našao i Imamović, koji je slovio za jednog od vođa vehabijskog pokreta u BiH. 

Imamović iz Sirije pobjegao u Libiju

Prema dostupnim informacijama Imamović boravi u Libiji, kamo je pobjegao iz Sirije nakon vojnog sloma terorističke tvorevine Islamska država.

Imamović je tijekom rata u BiH bio pripadnik postrojbe "El-mudžahid" u sastavu Armije BiH, u kojoj su bili dragovoljci iz islamskih zemalja.

Nakon toga je studirao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje je i stekao zvanje šerijatskog suca, a po povratku u zemlju nastanio se u selu Gornja Maoča kod Brčkog, gdje je postao vođa zajednice radikalnih islamista-vehabija.

Šerijatski sudac u Siriji

Zajedno sa samozvanim propovjednikom Huseinom Bilalom Bosnićem iz Velike Kladuše bio je glavni zagovaratelj odlaska muškaraca iz BiH u Siriju kako bi se tamo borili za Islamsku državu.

Sam Imamović u Siriju je otišao 2013. i tamo se pridružio terorističkoj organizaciji Fronta al-Nusra.

Prema svjedočenjima osoba koje su se u BiH vratile iz Sirije, on je tamo imao visoki status te je uz ostalo obavljao i poslove šerijatskog suca.

Na popisu najtraženijih terorista

Policija ga je privodila 2012. tijekom istrage o napadu na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, koji je počinio Mevlid Jašarević, no Imamović zbog tog terorističkog čina nikada nije procesuiran.

No zato ga je State Department 2014. uvrstio na popis deset najtraženijih terorista.

Imamović je iz Sirije u Libiju pobjegao potkraj 2018. sa suprugom i djecom te skupinom odanih terorista. Pridružio se snagama Vlade nacionalnoga sporazuma Fajiza el-Saradža (GNA).

Pretpostavka je kako on sada ratuje u okolici Tripolija protiv snaga Libijske nacionalne armije kojima zapovijeda odmetnuti general Kalifa Haftar.